Hrachová polévka s uzeným
Vždycky když slyším Erbenovu báseň Štědrý den, dostanu chuť na hrachovou polévku, nenadělám nic. A protože máme to správné roční období, můžeme si hrachovku klidně dát také!
Potřebujeme 30 deka žlutého hrachu, půl kila uzeného masa, cibuli, česnek, pórky, koření a starší chleba na opečené krutony. Ale pěkně popořádku.
- 300 g žlutého hrachu
- 500 g libového uzeného
- 1 cibule
- 2 pórky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky papriky
- sůl, pepř
- citrónová šťáva
- suchý chléb
- máslo
- olej
Hrách propláchneme a namočíme do studené vody – přes noc, ale pokud si vzpomenete až ráno, postačí i čtyři hodiny.
Až přijde čas vaření, vezmeme velký hrnec, rozehřejeme na dně olej a opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, dva pórky do změknutí a pak přidáme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku. Zasypeme kořením: lžičkou mletého kmínu, půl lžičkou mleté papriky a trochou kurkumy, zamícháme a zalijeme vodou. Přidáme hrách, který předtím slijeme, a také uzené maso vcelku. Přiklopíme a vaříme nejméně tři čtvrtě hodiny.
Potom maso vyndáme a nakrájíme na kostičky. Vrátíme do polévky a ochutnáme, můžeme totiž dosolit, opepřit a dochutit a zakápnout citrónovou šťávou. Polévka je už teď dokonalá, ale pokud si k ní opečeme na másle krutony z chlebových kostek, bude přímo nadpozemská.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.