Hrachová polévka s uzeným

Vždycky když slyším Erbenovu báseň Štědrý den, dostanu chuť na hrachovou polévku, nenadělám nic. A protože máme to správné roční období, můžeme si hrachovku klidně dát také!

Potřebujeme 30 deka žlutého hrachu, půl kila uzeného masa, cibuli, česnek, pórky, koření a starší chleba na opečené krutony. Ale pěkně popořádku.

Ingredience
  • 300 g žlutého hrachu
  • 500 g libového uzeného
  • 1 cibule
  • 2 pórky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky papriky
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
  • suchý chléb
  • máslo
  • olej

Hrách propláchneme a namočíme do studené vody – přes noc, ale pokud si vzpomenete až ráno, postačí i čtyři hodiny.

Až přijde čas vaření, vezmeme velký hrnec, rozehřejeme na dně olej a opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, dva pórky do změknutí a pak přidáme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku. Zasypeme kořením: lžičkou mletého kmínu, půl lžičkou mleté papriky a trochou kurkumy, zamícháme a zalijeme vodou. Přidáme hrách, který předtím slijeme, a také uzené maso vcelku. Přiklopíme a vaříme nejméně tři čtvrtě hodiny.

Potom maso vyndáme a nakrájíme na kostičky. Vrátíme do polévky a ochutnáme, můžeme totiž dosolit, opepřit a dochutit a zakápnout citrónovou šťávou. Polévka je už teď dokonalá, ale pokud si k ní opečeme na másle krutony z chlebových kostek, bude přímo nadpozemská.

autor: dak

Související

  • Hrachová směs do placek

    Žlutý hrách známe všichni ze školní hrachovky – ať ve verzi polévka nebo kaše. Tahle luštěnina je velmi zdravá a má výraznou chuť.

  • Hrachová polévka

    Kdo chce za dlouhých zimních dnů zahřát, tomu v poledne stačí pořádná porce husté polévky.

  • Hrachová kaše s medem je prostě vynikající!

    Ve středověku jedli lidé určitě zdravěji než dnes. Základem jídelníčku prý byly kaše, a to jak obilné, tak luštěninové. Koření si mohli dovolit jen ti majetnější, a...