Hrachová polévka

Kdo chce za dlouhých zimních dnů zahřát, tomu v poledne stačí pořádná porce husté polévky.

Česká klasika hrachovka nemusí být nutně jen s cibulí a párkem. Když zapojíme fantazii, nebo si necháme poradit od zkušené kuchařky, můžeme mít polévku jako lusk.

250 g žlutého loupaného hrachu

kořenová zelenina

máslo na orestování

česnek

sůl

majoránka

Školní kuchařka Marie Prudková vaří dětem hrachovou polévku, která jim chutná a poradí nám, jak na to. Žlutý loupaný hrášek se namáčí den předem a měl by strávit noc v chladnu.

„Dám to do lednice, aby to bylo v chladu a druhý den je to potřeba slít a vařit v čerstvé vodě, protože v té původní vodě je nejvíce nadýmavých látek,“ směje se kuchařka.

Teď už víme, v čem je ten trik, aby nás hrachová polévka nenadýmala! Druhý den dopoledne se můžeme pustit do vaření – v jednom hrnci hrách a v tom druhém spoustu zeleniny.

„Orestuju si kořenovou zeleninu na másle, aby pustila chuť a barvu, a v jiném hrnci si uvařím ten hrášek,“ radí ještě Marie Prudková. Orestovanou zeleninu přihodíme do hrnce s uvařeným hrachem, přidáme sůl, česnek a majoránku a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Dobré chuti má v sobě tolik, že ani nepotřebujeme tolik oblíbený párek. Ale kostičky rohlíku osmažené na másle do polévky přidat můžeme. ​

autor: dak