Hovězí svíčková Wellington

Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.

Když se ke kvalitní svíčkové dostane anglický kuchař a má na ni dost času, popřemýšlí o způsobu úpravy, který se jmenuje podle vévody z Wellingtonu, který zvítězil v bitvě u Waterloo.

Výsledné maso je upečené v kabátku z těsta, ale nejprve se svíčková na Wellington musí řádně namarinovat.

1200 g hovězí svíčkové pravé

worcester

2 hrsti čerstvých bylinek – rozmarýn, tymián, petrželka…

mletý pepř

sůl

olej

1 balíček listového těsta

1 rozšlehané vajíčko

Vezmeme kilo svíčkové, očistíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a posypeme bylinkami – hodí se k němu cokoli, co právě máme čerstvé za oknem nebo v květináči. Sůl, pepř, olej, to všechno patří na maso také, řádně vetřeme a teď bude odpočívat nejméně půl hodiny.

Pak váleček zprudka opečeme za všech stran, aby se maso zatáhlo, a pak necháme zchladnout.

Kabátek, který masu oblékneme, se dělá z listového těsta, které si pořádně rozválíme na asi půl centimetru silný plát. Na ten položíme maso a zarovnáme okraje – odřezanými kousky těsta pak balíček ozdobíme. Potřeme těsto vajíčkem, aby se dobře spojilo, a teď maso zabalíme jako balíček pod stromeček, ne jako závin. 

Přeneseme na plech a v těstě vyřízneme otvor, aby mohla odcházet pára. Z proužku těsta vyrobíme ozdobu, bez té to nejde a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po půl hodině by mělo být hotovo. Svíčkovou Wellington krájíme na zdobné řezy a podáváme s opečenými brambory a nebo jen se salátem.

autor: dak

Související

  • Svíčková z pomalého hrnce

    Je to zvláštní paradox, ale pomalý hrnec nám může při přípravě jídla ušetřit nejen energii, ale i čas. Čím to je? Ukážeme si to na příkladu oblíbeného jídla české kuchyně.

  • Tajné tipy do nejlepší svíčkové

    I ve vaření svíčkové se konají soutěže a závody. Titul mistra světa získal i pan Jaroslav Petrů z Ledče nad Sázavou, který se s námi o své tipy podělil.

  • Omáčka pod svíčkovou

    Chcete umět tu nejlepší svíčkovou, aby chutnala jako na svatbě? Není problém, potřebujete jen dobré maso, spoustu kořenové zeleniny, pár ingrediencí k tomu a spoust...