Tajné tipy do nejlepší svíčkové
I ve vaření svíčkové se konají soutěže a závody. Titul mistra světa získal i pan Jaroslav Petrů z Ledče nad Sázavou, který se s námi o své tipy podělil. Základem je vybrat si pěkné maso, očistit je, omýt a osušit.
1,5 kg zadního hovězího
Na nálev potřebujeme:
2 l vody
2 lžíce octa
kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
divoké koření – bobkový list, celý pepř, nové koření
sůl
špetka cukru
špek
Nálev se podle rad Jaroslava Petrů svaří a nechá vychladnout a teprve do vychlazeného nálevu vložíme maso, které se nechá 2-3 dny v chladnu odležet. Mělo by být celé ponořené, aby neoschlo.
Na omáčku potřebujeme:
300 g celeru
300 g petržele
600 g mrkve
2 větší cibule
divoké koření - bobkový list, celý pepř, nové koření
1 citron bez kůry nakrájený na kousky
2 lžíce švestkových povidel
hořčice
ocet
Až 1 l kvalitní smetany
100 g másla
Maso prošpikujeme delšími špalíčky špeku, které jsme předtím nakrájeli a dali zmrazit – lépe pak jdou do masa. Špek používá Jaroslav Petrů i jako základ omáčky – kostičky mají být průhledné a na skusu křupnout.
Pak můžeme přidat nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. „Z citrónu musím okrájet kůru, aby omáčka nebyla hořká. Nakrájím ho na kousky a přidám do základu. Restuju to s hořčicí, zasypu to cukrem, a když to má karamelovou barvu, tak přidám hořčici a lžíci švestkových povidel,“ prozrazuje kuchař.
Po špeku jsou švestková povidla, nejlépe domácí, další tajnou přísadou do skvělé svíčkové. Nakonec základ zastříkne octem a vloží maso. To zalijeme celé vodou a vložíme do trouby aspoň na dvě hodiny. Dále už postupujeme klasicky: po vytažení z trouby maso a koření vyndáme, základ rozmixujeme, znovu provaříme na plotně a zjemníme kvalitní smetanou a kouskem másla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.