Omáčka pod svíčkovou
Chcete umět tu nejlepší svíčkovou, aby chutnala jako na svatbě? Není problém, potřebujete jen dobré maso, spoustu kořenové zeleniny, pár ingrediencí k tomu a spoustu času.
Kuchařka Zdena Dušková z Šejdorfského mlýna v Okrouhličce dělá svatební svíčkovou téměř každý týden, takže ví, o čem mluví. Pusťme se do omáčky s ní.
Potřebujeme:
mrkev
celer
petržel
cibuli
hořčici
ocet
sádlo
cukr krupici
vývar z koření - bobkový list, nové koření, celý pepř
vývar hovězí
smetanu
sůl, pepř
mouku a mléko na zahuštění
Kořenovou zeleninu, kterou nešetříme, restujeme společně s cibulí na sádle a prosypeme je cukrem krupicí, aby pustily šťávu. „Restuje se to dlouho, ta zelenina musí tmavnout a musí jako šustit. Trvá to, ale vyplatí se to,“ upozorňuje kuchařka, která k restované zelenině přidává ještě tymián.
Omáčka je ale teprve na začátku, za chvíli budeme podlévat, tak si nezapomeňte předem připravit jednak hovězí vývar, ale také vývar z koření - bobkového listu, nového koření a celého pepře. Dále radí Zdena Dušková: „Potom do toho přidám hořčici, ocet, a zaliji to vývarem z koření. Všechno dohromady to udělá takovou pěknou tmavou pastu a tu si rozředíte hovězím vývarem.“
Do omáčky vložíme prošpikované maso a nemusíme jej péct v troubě, svíčková se nám udělá i na sporáku. Omáčce i masu dopřejeme dost času, dvě hodiny jsou minimum.
Na závěr už budeme svíčkovou jen dochucovat. „Když je maso měkké, tak si svíčkovou rozmixuji, podle potřeby dohustím moukou, kterou si rozdělám v mléce, a nakonec přidám smetanu,“ doporučuje kuchařka. S jejími radami nemůžeme na svíčkové nic pokazit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.