Jarní králík na víně
Svátky jara oslavují všechno nové, mladé. Mláďátka zdobí naše stoly nejen symbolicky, ale doopravdy – podává se jehněčí maso, kuře nebo jemné králičí.
Na králíka v jarní úpravě nepotřebujeme ani tolik ingrediencí, jako času, aby se upekl opravdu dobře. Jednou z možností je francouzská králičí pečeně s dijonskou hořčicí a vínem.
- 1 celý králík
- 3 cibule
- hrst bylinek (tymián, rozmarýn)
- máslo
- dijonská hořčice
- 200 ml bílého vína
- nové koření
- jalovec
- sůl, pepř
Králíka nejprve naporcujeme – zadní stehna, přední a hřbet. Každý kousek potřeme lehce, opatrně, protože je opravdu výrazná, dijonskou hořčicí, nasolíme a přidáme čerstvě namletý pepř. Nejprve si na pánvi osmahneme tři cibule na másle, nebo ještě lépe na přepuštěném másle. K nim přidáme drobně nasekané bylinky – může to být tymián či rozmarýn.
Porce králíka vložíme do pekáče a pokryjeme je cibulí s bylinkami a přidáme nové koření a jalovec, od obojího pár kuliček.
Troubu máme rozehřátou na 180 stupňů, podlijeme bílým vínem a pečeme půl hodiny. Pak snížíme teplotu na 140 a pečeme ještě dvě hodiny podlité vývarem nebo trochou vody.
K takto pečenému králíkovi se hodí karlovarský knedlík, který vylepšíme prvními jarními kopřivami.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.