Houska na hamburger
Domácí hamburger, šťavnatý, plný chuti a doplněný vším, co nám chutná – to jhe specialita, které se v pěkném počasí věnujeme určitě rádi, zvlášť pokud máme zahradu a nějaký šikovný gril.
Opéct hamburger na grilu nebo na plotně není nic složitého, i když to vyžaduje trochu cviku, ale je dobré znát i pár tipů, které se týkají hamburgerové housky.
Jak říká Matěj Papáček z bistra Pod lampou ve Žďáře nad Sázavou, housky jsou nejméně stjně důležité, jako samotné maso: "Asi nečastějším prohřeškem je špatná houska. Houska je základ burgeru, i když se to nemusí zdát. Houska z obchodu, z igelitu opravdu nefunguje, občas v některém supermarketu s vlastním pekařstvím se dá sehnat dobrá houska, ale ideální je najít si vlastního pekaře, který peče vlastní housky, které tomu burgeru pomůže, aby se dobře jedl, a zároveň aby dobře chutnal."
Stačí tedy housku jen překrojit a naplnit?
Rozhodně ne:
"Housku je potřeba opéct, když máme dobrou housku, máslíčko, tak opéct ji dokřupava o trošku víc, než by se mohlo zdá, protože jakmile na to dáme omáčku, maso, tak ta houska začne nasávat, a když je na té opečené straně víc ukřuplá, tak má víc prostoru nasát tu vlhkost toho masa z burgeru a tím pádem výrazně oddálíte ten čas, kdy se houska začne rozpadat, protože je vlhká," dodává Matěj.
Máslo v housce je v hotovém hamburgeru skutečně cítit – a její křupání také tak ať se vám povede.
Související
-
Koláčky s tvarohem a povidly z moravsko-slovenských hranic
Při cestách v cizině i po české republice ochutnávám nejrůznější speciality a také poprosím o recept, když jde o něco nezapomenutelného.
-
Indické placky papadam
Indická jídla si doma vaříme docela často – většinou jsou ingredience stejné jako naše, jiné je jen koření.
-
Masové kuličky v rajčatech
Masové kuličky, to je hit, ty bych mohla vařit stále dokola. Dělám je s klasickou rajskou omáčkou, která voní po skořici a hřebíčku, jenže ta je spíše na zimu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.