Trhané vepřové na cideru

Vychlazená láhev cideru může být velmi lahodným letním osvěžením, pro dospělé samozřejmě. Cider ale můžeme použít i v kuchyni.

Pokud máme na přípravu více času, seženeme kus vepřové plece s co nejdelšími vlákny, můžeme se pustit do trhaného vepřového na cideru. Kromě toho si nachystáme ještě trochu džusu - jablečného, aby podpořil chuť cideru, pomerančového, který přidá sladkost, a zbytek už nechám na kuchaři.

Ingredience
  • 1-1,5 kg vepřové plece
  • 250 ml cideru suchého
  • 50 ml jablečného džusu
  • 50 ml pomerančového džusu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 - 3 lžíce barbecue omáčky
  • sůl, pepř

Se svým receptem se mi při návštěvě našeho kraje svěřil kuchař Tomáš Luža z Hrušek u Slavkova: „Koupíme vepřové maso, část plecka, prsní svaly, kde jsou ta dlouhá vlákna. Musí to mít dlouhá vlákna, jinak to není ono. Dáte to do mísy, sůl, pepř, cider, jablečný džus, pomerančový džus, třtinový cukr a trochu barbecue omáčky a dáte to péct při teplotě 100 - 120 stupňů asi dvanáct hodin. Jak to zchladne, tak to roztrháte do druhé mísy a přelijete to tím výpekem, aby se ta šťáva do toho masa pěkně natáhla. Ne všechen ten výpek, asi tak jednu třetinu, a necháte to den odležet.“ 

Počítejme tedy s půl dnem pečení na nízkou teplotu a dalším dnem, kdy se výpek vsakuje do masa. Pak můžeme podávat. Pokud se na trhané nechystáte do burgerové rolky, pak se jako příloha k němu hodí například hranolky, šťouchané brambory, ale i pečivo - bageta, chléb nebo tortilová placka. Nikdy by ale neměl chybět pořádný příděl zeleniny v podobě salátu.

autor: dak