Indické placky papadam

Indická jídla si doma vaříme docela často – většinou jsou ingredience stejné jako naše, jiné je jen koření. Ale máte-li  římský kmín, kari, kurkumu nebo garam masalu, není problém ochutit cokoli jako na druhém konci zeměkoule. 

Co jsem ale nedávno ochutnala a dosud neznala, jsou menší tenoučké placky, kterým se říká papadam.

Ingredience
  • 1 balíček placek papadam
  • řepkový olej

Připravil mi je na ochutnání autor Ohňové kuchařky Jaroslav Kobylinský. Co to vlastně jsou ty papadam? "To je taková indická specialita. Jsou to křupravé placičky z mouky, která je udělaná jenom z čočky," říká milovník indických pokrmů.

A pro upřesnění – dělají se z čočky červené nebo žluté, která se rozemele na mouku, a z té se potom dělají.

Indické placky papadam

V malém balíčku se dají koupit v prodejnách s asijskými potravinami a k jídlu se připraví doma.

Potřebujeme menší pánev, olej, který vydrží vysoké teploty a dva nástroje, protože každý papadam budeme rychle otáčet a vyndávat.

Přesně takto jsme to vyzkoušeli a bylo to neuvěřitelně dobré.

Placičky papadam se dají sehnat v různých velikostech i s různým kořením, ale i ty úplně základní jsou strašně dobré.

Tak si nechte chutnat!

autor: dak

Související

  • Masové kuličky v rajčatech

    Masové kuličky, to je hit, ty bych mohla vařit stále dokola. Dělám je s klasickou rajskou omáčkou, která voní po skořici a hřebíčku, jenže ta je spíše na zimu.

  • Květák se sýrem

    Květák by se dal jíst pořád, obzvlášť smažený! Ale těch sacharidů! A smaženého! Naštěstí jsou i jiné alternativy, jak květák ochutit a zkombinovat.

  • Rychlá zmrzlina

    V horkých letních dnech, jaké teď prožíváme, je asi nejrychlejším ochlazením zmrzlina. Koupíme, sníme, je nám lépe.