Indické placky papadam
Indická jídla si doma vaříme docela často – většinou jsou ingredience stejné jako naše, jiné je jen koření. Ale máte-li římský kmín, kari, kurkumu nebo garam masalu, není problém ochutit cokoli jako na druhém konci zeměkoule.
Co jsem ale nedávno ochutnala a dosud neznala, jsou menší tenoučké placky, kterým se říká papadam.
- 1 balíček placek papadam
- řepkový olej
Připravil mi je na ochutnání autor Ohňové kuchařky Jaroslav Kobylinský. Co to vlastně jsou ty papadam? "To je taková indická specialita. Jsou to křupravé placičky z mouky, která je udělaná jenom z čočky," říká milovník indických pokrmů.
A pro upřesnění – dělají se z čočky červené nebo žluté, která se rozemele na mouku, a z té se potom dělají.
V malém balíčku se dají koupit v prodejnách s asijskými potravinami a k jídlu se připraví doma.
Potřebujeme menší pánev, olej, který vydrží vysoké teploty a dva nástroje, protože každý papadam budeme rychle otáčet a vyndávat.
Přesně takto jsme to vyzkoušeli a bylo to neuvěřitelně dobré.
Placičky papadam se dají sehnat v různých velikostech i s různým kořením, ale i ty úplně základní jsou strašně dobré.
Tak si nechte chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.