Indické placky papadam
Indická jídla si doma vaříme docela často – většinou jsou ingredience stejné jako naše, jiné je jen koření. Ale máte-li římský kmín, kari, kurkumu nebo garam masalu, není problém ochutit cokoli jako na druhém konci zeměkoule.
Co jsem ale nedávno ochutnala a dosud neznala, jsou menší tenoučké placky, kterým se říká papadam.
- 1 balíček placek papadam
- řepkový olej
Připravil mi je na ochutnání autor Ohňové kuchařky Jaroslav Kobylinský. Co to vlastně jsou ty papadam? "To je taková indická specialita. Jsou to křupravé placičky z mouky, která je udělaná jenom z čočky," říká milovník indických pokrmů.
A pro upřesnění – dělají se z čočky červené nebo žluté, která se rozemele na mouku, a z té se potom dělají.
V malém balíčku se dají koupit v prodejnách s asijskými potravinami a k jídlu se připraví doma.
Potřebujeme menší pánev, olej, který vydrží vysoké teploty a dva nástroje, protože každý papadam budeme rychle otáčet a vyndávat.
Přesně takto jsme to vyzkoušeli a bylo to neuvěřitelně dobré.
Placičky papadam se dají sehnat v různých velikostech i s různým kořením, ale i ty úplně základní jsou strašně dobré.
Tak si nechte chutnat!
Související
-
Masové kuličky v rajčatech
Masové kuličky, to je hit, ty bych mohla vařit stále dokola. Dělám je s klasickou rajskou omáčkou, která voní po skořici a hřebíčku, jenže ta je spíše na zimu.
-
Květák se sýrem
Květák by se dal jíst pořád, obzvlášť smažený! Ale těch sacharidů! A smaženého! Naštěstí jsou i jiné alternativy, jak květák ochutit a zkombinovat.
-
Rychlá zmrzlina
V horkých letních dnech, jaké teď prožíváme, je asi nejrychlejším ochlazením zmrzlina. Koupíme, sníme, je nám lépe.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.