Koláčky s tvarohem a povidly z moravsko-slovenských hranic

Největší audioportál na českém internetu

Koláčky s tvarohem a povidly z moravsko-slovenských hranic | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Koláčky s tvarohem a povidly z moravsko-slovenských hranic

Při cestách v cizině i po české republice ochutnávám nejrůznější speciality a také poprosím o recept, když jde o něco nezapomenutelného.

V historické obci Sidonie, která se táhne v Bílých Karpatech podél hranic se Slovenskem, jsem ochutnala úžasné koláčky od paní Karly Nedavaškové, milovnice jízdy na kole, houbaření, ale také pečení.

Ingredience
  • 500 g mouky
  • necelých 250 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 2 žloutky + 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic cukru
  • kůra ze 2 citrónů
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • tvarohová náplň
  • povidla
  • rozinky
  • Na posypku:
  • sádlo
  • hladká mouka
  • trocha cukru

Takto dělá své neuvěřitelně dobré tvarohové koláčky:
„Půl kila hladké mouky, nastrouháte si tam jeden citrón do toho těsta, dáte si tam špetku soli. Do malého hrnku si dáte deci a půl oleje, dáte si sehřát mléko, ani ne čtvrt litru, ale nesmí být moc teplé to mléko. Dáte si do toho vanilkový cukr, deset lžiček krystalu, zamícháte si to a do toho přijde kostka kvasnic. Až vám vyletí kvasnice navrch, tak si do toho dáte ten olej, dva žloutky a jedno celé vajíčko. Pak to zamícháte a vymísíte, já to dělám rukou, tak, aby tam na stěně nezbylo nic,“ popisuje paní Karla.

Na stěně mísy tedy nesmí zůstat žádné drobky, těsto je vláčné a drží pohromadě. Vystačí na 42 koláčků: „Udělám si takovou ruličku a hážu to na plech rukou. Ty dávám na plech po šesti.

Rozdělám to, dám do toho tvaroh, rozinku, zadělám a navrch dám povidla, ty zase musí být spravené. Potřu to čistě jako žloutkem a na to si udělám z hladké mouky posypku: sádlo, hladkou mouku a trochu cukru.

Ta posypka vám nesmí spadnout, to by nebylo hezké,“ vzkazuje s úsměvem pekařka.

Takže – do těsta patří olej a spousta citrónové kůry, do drobenky zase sádlo a tvaroh je vychucený žloutky a také citrónovou kůrou. No a povidla – ta se vylepšují zvlášť. Ale o tom zase příště.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat