Bulgur s houbami

Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.

„Při posledním rozhovoru se Zdeňkem mi utkvělo v hlavě, co říkal: uvařit ze spousty surovin umí každý, ale uvařit jen z toho, co máte doma, už málokdo,“ řekla Hela.

Ingredience
  • bulgur
  • cibule
  • česnek
  • koření (např. majoránka)
  • houby - čerstvé nebo sušené
  • sůl
  • sádlo

Její recept je na vařený bulgur s cibulkou a houbami.

„Proto jsem to riskla, a uvařila ze surovin, které jsem doma našla. Byl to bulgur, který jsem uvařila ve vývaru, můžete dát kuřecí nebo jaký máte a jaký vám chutná. Na pánvi jsem zpěnila cibulku, do té přidáte čerstvé nebo sušené houby. Pokud vyberete ty sušené, tak je lepší je předem uvařit nebo alespoň několikrát propláchnout vřelou vodou, aby změkly a až potom je dát na cibulku, kterou připravujeme na sádle.“

„Jakmile to všechno orestujete, tak do toho dáte bulgur, který jste si předem uvařili, chvíli mícháte, okořeníte. Někdo má rád majoránku, někdo třeba polévkové koření, to už je na každém. Na závěr se pak jídlo ochutí česnekem a můžu říct, že je to dost podobné klasickému kubovi, kterého jíme o vánocích,“ uzavírá se smíchem Hela Dvořáková.

autor: dak

Související

  • Medová zelenina

    Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.

  • Zapečené hovězí v batátech

    Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.