Bulgur s houbami
Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.
„Při posledním rozhovoru se Zdeňkem mi utkvělo v hlavě, co říkal: uvařit ze spousty surovin umí každý, ale uvařit jen z toho, co máte doma, už málokdo,“ řekla Hela.
- bulgur
- cibule
- česnek
- koření (např. majoránka)
- houby - čerstvé nebo sušené
- sůl
- sádlo
Její recept je na vařený bulgur s cibulkou a houbami.
„Proto jsem to riskla, a uvařila ze surovin, které jsem doma našla. Byl to bulgur, který jsem uvařila ve vývaru, můžete dát kuřecí nebo jaký máte a jaký vám chutná. Na pánvi jsem zpěnila cibulku, do té přidáte čerstvé nebo sušené houby. Pokud vyberete ty sušené, tak je lepší je předem uvařit nebo alespoň několikrát propláchnout vřelou vodou, aby změkly a až potom je dát na cibulku, kterou připravujeme na sádle.“
„Jakmile to všechno orestujete, tak do toho dáte bulgur, který jste si předem uvařili, chvíli mícháte, okořeníte. Někdo má rád majoránku, někdo třeba polévkové koření, to už je na každém. Na závěr se pak jídlo ochutí česnekem a můžu říct, že je to dost podobné klasickému kubovi, kterého jíme o vánocích,“ uzavírá se smíchem Hela Dvořáková.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.