Kuře s houbami a tymiánem
Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.
Dá se upravit na stovky způsobů, a tak si dnes můžeme vyzkoušet, jak kuřecímu slučí kombinace s houbami.
Budeme potřebovat kuřecí prsa, trochu hladké mouky na obalení, čerstvé žampióny nebo hrst sušených, kapku bílého vína a snítku tymiánu, snad máte také v květináči za oknem čerstvý. Když ne, i sušený udělá službu.
600 g kuřecích prsou
hladká mouka na obalení
sůl, pepř
olej a máslo na osmahnutí
asi 8 menších žampionů
1 stroužek česneku
200 ml bílého vína
čerstvý nebo sušený tymián
smetana ke šlehání
Kuřecí prsíčka nejprve nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem, máslo na chuť a olej, aby se máslo nepřepálilo, a osmahneme maso.
Poté ho vyndáme z pánve a do výpeku hodíme houby nakrájené na plátky. Přidáme k nim česnek, necháme opéct a zalijeme vínem. Až se ho část odpaří, doladíme tymiánem a případně znovu solí a pepřem.
Maso vrátíme k omáčce a necháme společně podusit a propojit chutě. Nakonec vlijeme smetanu ke šlehání a necháme prohřát. Můžeme podávat s rýží, ale i s bramborami, hranolky nebo kroketami.
Související
-
Kuře s rýží z jednoho pekáče
Naši posluchači nám občas posílají úžasné recepty – mailem, někdy i poštou. Ale když se setkáme osobně, a můžu si popovídat a recept natočit i pro ostatní.
-
Hovězí svíčková Wellington
Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.