Kuře s houbami a tymiánem

Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.

Dá se upravit na stovky způsobů, a tak si dnes můžeme vyzkoušet, jak kuřecímu slučí kombinace s houbami.

Budeme potřebovat kuřecí prsa, trochu hladké mouky na obalení, čerstvé žampióny nebo hrst sušených, kapku bílého vína a snítku tymiánu, snad máte také v květináči za oknem čerstvý. Když ne, i sušený udělá službu.

600 g kuřecích prsou

hladká mouka na obalení

sůl, pepř

olej a máslo na osmahnutí

asi 8 menších žampionů 

1 stroužek česneku

200 ml bílého vína

čerstvý nebo sušený tymián

smetana ke šlehání

Kuřecí prsíčka nejprve nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem, máslo na chuť a olej, aby se máslo nepřepálilo, a osmahneme maso.

Poté ho vyndáme z pánve a do výpeku hodíme houby nakrájené na plátky. Přidáme k nim česnek, necháme opéct a zalijeme vínem. Až se ho část odpaří, doladíme tymiánem a případně znovu solí a pepřem.

Maso vrátíme k omáčce a necháme společně podusit a propojit chutě. Nakonec vlijeme smetanu ke šlehání a necháme prohřát. Můžeme podávat s rýží, ale i s bramborami, hranolky nebo kroketami.

autor: dak

Související

  • Kuře s rýží z jednoho pekáče

    Naši posluchači nám občas posílají úžasné recepty – mailem, někdy i poštou. Ale když se setkáme osobně, a můžu si popovídat a recept natočit i pro ostatní.

  • Hovězí svíčková Wellington

    Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.