Houbový tatarák

Bez výprav do lesa na houby to není žádný podzim. Také to tak cítíte? Když rostou, je to krásná odměna – nejprve v přírodě a pak podruhé v kuchyni.

Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné recepty a dál vás nic nenapadá, mám pro vás na dnešek – a na všechny další houbařské podzimy – tip na tatatrák. Protože je z hub, hodí se i pro vegetariány, a pro ty je zase dobrá zpráva to, že v houbách jsou bílkoviny blízké masu.

Ingredience
  • asi 500 - 600 g čerstvých hřibovitých hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mletá sladká paprika
  • sůl, pepř
  • sádlo/máslo
  • worchesterová omáčka
  • hořčice
  • 1 vejce

Přesto je nemůžeme nechat syrové – podrobný návod mám od mykoložky a milovnice hub Kateřiny Pauzarové: „Houbový tatarák uděláte úplně stejně jako byste jej dělali z masa. Základem je nadrobno nakrájená cibulka. Houby můžete buďto orestovat jen tak na másle, na sádle podusit, nebo na tom cibulkovém základu, to je na vás. Je dobré je 15 – 20 minut podusit, aby byly měkčí, proto se hodí ty měkčí druhy hřibovitých hub,“ popisuje.

A poté je zase několik způsobů. „Někdo to má radši, když je to rozemleté nebo rozmixované, a někdo, když jsou houby jen rozmačkané na menší kousky. Do těch podušených hub se přimíchá nadrobno nakrájené cibulka, mletá paprika sladká, opepří se a osolí, dá se tam worchester, hořčice, kdo má co rád. Vajíčko, ale jde to i bez vajíčka, já ho tam nedávám, protože to jí i dcera. Podává se klasicky na očesnekované topince a česnek se přidává i do tataráku. Pak to můžete uchovat v ledničce ve skleničce i několik dnů,“ radí Kateřina Pauzarová.

Na závěr tedy dobrá zpráva pro ty, kdo by si chtěli tatarák uchovat, tak to možné je.

autor: dak

Související

  • Houby s balzamikovým glazé

    Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.

  • Zapečené houby se šunkou a vajíčkem

    Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.

  • Zapečené houby se zeleninou

    Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.