Houbový tatarák
Bez výprav do lesa na houby to není žádný podzim. Také to tak cítíte? Když rostou, je to krásná odměna – nejprve v přírodě a pak podruhé v kuchyni.
Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné recepty a dál vás nic nenapadá, mám pro vás na dnešek – a na všechny další houbařské podzimy – tip na tatatrák. Protože je z hub, hodí se i pro vegetariány, a pro ty je zase dobrá zpráva to, že v houbách jsou bílkoviny blízké masu.
- asi 500 - 600 g čerstvých hřibovitých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- mletá sladká paprika
- sůl, pepř
- sádlo/máslo
- worchesterová omáčka
- hořčice
- 1 vejce
Přesto je nemůžeme nechat syrové – podrobný návod mám od mykoložky a milovnice hub Kateřiny Pauzarové: „Houbový tatarák uděláte úplně stejně jako byste jej dělali z masa. Základem je nadrobno nakrájená cibulka. Houby můžete buďto orestovat jen tak na másle, na sádle podusit, nebo na tom cibulkovém základu, to je na vás. Je dobré je 15 – 20 minut podusit, aby byly měkčí, proto se hodí ty měkčí druhy hřibovitých hub,“ popisuje.
A poté je zase několik způsobů. „Někdo to má radši, když je to rozemleté nebo rozmixované, a někdo, když jsou houby jen rozmačkané na menší kousky. Do těch podušených hub se přimíchá nadrobno nakrájené cibulka, mletá paprika sladká, opepří se a osolí, dá se tam worchester, hořčice, kdo má co rád. Vajíčko, ale jde to i bez vajíčka, já ho tam nedávám, protože to jí i dcera. Podává se klasicky na očesnekované topince a česnek se přidává i do tataráku. Pak to můžete uchovat v ledničce ve skleničce i několik dnů,“ radí Kateřina Pauzarová.
Na závěr tedy dobrá zpráva pro ty, kdo by si chtěli tatarák uchovat, tak to možné je.
Související
-
Houby s balzamikovým glazé
Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.
-
Zapečené houby se šunkou a vajíčkem
Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.
-
Zapečené houby se zeleninou
Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.