Houbový tatarák
Bez výprav do lesa na houby to není žádný podzim. Také to tak cítíte? Když rostou, je to krásná odměna – nejprve v přírodě a pak podruhé v kuchyni.
Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné recepty a dál vás nic nenapadá, mám pro vás na dnešek – a na všechny další houbařské podzimy – tip na tatatrák. Protože je z hub, hodí se i pro vegetariány, a pro ty je zase dobrá zpráva to, že v houbách jsou bílkoviny blízké masu.
- asi 500 - 600 g čerstvých hřibovitých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- mletá sladká paprika
- sůl, pepř
- sádlo/máslo
- worchesterová omáčka
- hořčice
- 1 vejce
Přesto je nemůžeme nechat syrové – podrobný návod mám od mykoložky a milovnice hub Kateřiny Pauzarové: „Houbový tatarák uděláte úplně stejně jako byste jej dělali z masa. Základem je nadrobno nakrájená cibulka. Houby můžete buďto orestovat jen tak na másle, na sádle podusit, nebo na tom cibulkovém základu, to je na vás. Je dobré je 15 – 20 minut podusit, aby byly měkčí, proto se hodí ty měkčí druhy hřibovitých hub,“ popisuje.
A poté je zase několik způsobů. „Někdo to má radši, když je to rozemleté nebo rozmixované, a někdo, když jsou houby jen rozmačkané na menší kousky. Do těch podušených hub se přimíchá nadrobno nakrájené cibulka, mletá paprika sladká, opepří se a osolí, dá se tam worchester, hořčice, kdo má co rád. Vajíčko, ale jde to i bez vajíčka, já ho tam nedávám, protože to jí i dcera. Podává se klasicky na očesnekované topince a česnek se přidává i do tataráku. Pak to můžete uchovat v ledničce ve skleničce i několik dnů,“ radí Kateřina Pauzarová.
Na závěr tedy dobrá zpráva pro ty, kdo by si chtěli tatarák uchovat, tak to možné je.
Související
-
Houby s balzamikovým glazé
Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.
-
Zapečené houby se šunkou a vajíčkem
Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.
-
Zapečené houby se zeleninou
Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.