Guláš z kotlíku nad ohněm
Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.
- 2 kg cibule
- sádlo
- 5 kg hovězí kližky
- 6 stroužků česneku
- sladká paprika
- kmín
- majoránka
- sůl, pepř
Když někdo ve větší skupině lidí dostane nápad, že by se mohlo uvařit nad ohněm, a navíc se o to postará, nikdy nebudu proti. Dokonce ani když samotné vaření potrvá několik hodin.
Potřebujeme velký kotlík a speciální ohniště pro vaření venku, pět kilo masa a ochotné kuchaře, kterým nebude vadit věnovat kotlíkovému guláši svůj čas.
Patří k nim Eduard Gregáň, který si recept přinesl ze Slovenska. Vedle běžných surovin na guláš budeme potřebovat i kapku kvalitní pálenky „Nakrájíme si najemno cibulku, měli jsme asi dvě kila, a osmahneme ji na sádle, musí to být sádlo,“ říká Eda.
„Potom si nakrájíme pět kilo masa, měli jsme kližku. Připravíme si koření – základem je sladká paprika, pepř, majoránka a kmín. Nesmí chybět česnek, asi šest stroužků na toto množství. Když je cibulka dozlatova, tak do ní přidáme kližku a nesmím zapomenout, že když vložíme maso, tak dáme trošku slivovice, protože to maso dostane vynikající chuť! Potom tu kližku dusíme do měkka a pomaličku zalíváme vždy troškou vody. Musí se to stále míchat, protože guláš má tendenci se připálit. Čím déle se vaří, tím lépe, může to klidně trvat i tři hodiny.“
Na guláš ve velkém kotlíku to chce dlouhou vařečku, a jak zdůrazňuje Eda dobrou partu, které u ohně uteče čas, i když je venku zima.
Související
-
Pečené brambory s lososovým dipem
Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.
-
Toustová omeleta
Každý, kdo má doma potomka nebo vnuka ve vývinu, v takové té fázi, kdy rostou nejrychleji a také toho nejvíce snědí, určitě dobře zná to zoufalství kuchařů.
-
Pomazánka pro alkoholiky
Jsou v životě situace, kdy se slaví, zapíjí a připíjí a každý přípitek by se správně měl zakousnout, nejlépe něčím tučným, třeba krajícem chleba s dobrou pomazánkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.