Guláš z kotlíku nad ohněm
Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.
- 2 kg cibule
- sádlo
- 5 kg hovězí kližky
- 6 stroužků česneku
- sladká paprika
- kmín
- majoránka
- sůl, pepř
Když někdo ve větší skupině lidí dostane nápad, že by se mohlo uvařit nad ohněm, a navíc se o to postará, nikdy nebudu proti. Dokonce ani když samotné vaření potrvá několik hodin.
Potřebujeme velký kotlík a speciální ohniště pro vaření venku, pět kilo masa a ochotné kuchaře, kterým nebude vadit věnovat kotlíkovému guláši svůj čas.
Patří k nim Eduard Gregáň, který si recept přinesl ze Slovenska. Vedle běžných surovin na guláš budeme potřebovat i kapku kvalitní pálenky „Nakrájíme si najemno cibulku, měli jsme asi dvě kila, a osmahneme ji na sádle, musí to být sádlo,“ říká Eda.
„Potom si nakrájíme pět kilo masa, měli jsme kližku. Připravíme si koření – základem je sladká paprika, pepř, majoránka a kmín. Nesmí chybět česnek, asi šest stroužků na toto množství. Když je cibulka dozlatova, tak do ní přidáme kližku a nesmím zapomenout, že když vložíme maso, tak dáme trošku slivovice, protože to maso dostane vynikající chuť! Potom tu kližku dusíme do měkka a pomaličku zalíváme vždy troškou vody. Musí se to stále míchat, protože guláš má tendenci se připálit. Čím déle se vaří, tím lépe, může to klidně trvat i tři hodiny.“
Na guláš ve velkém kotlíku to chce dlouhou vařečku, a jak zdůrazňuje Eda dobrou partu, které u ohně uteče čas, i když je venku zima.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.