Pomazánka pro alkoholiky
Jsou v životě situace, kdy se slaví, zapíjí a připíjí a každý přípitek by se správně měl zakousnout, nejlépe něčím tučným, třeba krajícem chleba s dobrou pomazánkou.
V obci Veselý Žďár na Havlíčkobrodsku žije Angličan Andrew, který se naučil péct český kváskový chleba a k němu podle tajného receptu od místních i přesně takovou masovo-cibulovou pomazánku. „Je to recept, který mě naučili tady na Vysočině, ale za podmínky, že ho smím předávat jen manželům, kteří ho neprozradí svým manželkám. Zcela upřímně, tohle je totiž recept na pomazánku, kterou pojídají jen ti největší alkoholici z nejtemnějších koutů Vysočiny, a moc jim chutná.“
- 1 kg cibule
- 500 g mletého masa
- 500 g uzeného
- 500 g domácího sádla
- česnek (dle chuti)
- sůl
- ocet
- cukr
Andrew se s námi naštěstí o návod přece jen podělil, protože přiznejme si, nikdy nevíme, kdy budeme přesně takovou pomazánku potřebovat. „Vezmeme cibuli, a podle toho, kolik máme cibule, třeba kilo, tak dáme padesát procent všeho ostatního, takže půl kila mletého masa, půl kila uzeného a půl kila sádla. K tomu se přidá něco česneku, kapka octa a dokonce trochu cukru, aby podtrhl chuť,“ říká Andrew.
Mleté maso hodíme na pánev a osolíme. Když se zatáhne, přendáme do misky, aby vychladlo. Cibuli nakrájíme na větší kousky, stejně tak uzené maso, a proženeme obojí mlýnkem na maso. V míse všechno spojíme sádlem a důkladně promícháme, dochutíme solí, česnekem, malinko octem a jak radil Andrew i špetkou cukru. Pomazánka je dost tučná, ale opravdu chutná.
Související
-
Vyhlášené sypané rohlíky paní Kubátové
Upéct si vlastní pečivo se spousta z nás naučila během týdnů covidové pandemie a někomu tato láska k pečení zůstala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka