Pečené brambory s lososovým dipem

Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.

Jestli máte doma brambory, které jsou tak drobné, že se vám je nechce ani škrábat, vezměte jich asi kilo a rozpulte podélně i se slupkou a rozložte na plech. Pak je pokapejte dvěma plnými lžícemi olivového oleje a posypejte lístky otrhanými ze snítky rozmarýnu, nebo sušeným rozmarýnem. Osolte, opepřete a v rozpálené troubě pečte asi dvacet minut.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • snítky rozmarýnu
  • 150 g uzeného lososa
  • 250 g tvarohu
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Mezitím je vhodný čas na zbytek receptu. Uzený losos je ryba velmi chutná a prakticky hotová, takže vezmeme asi 150 gramů, pokrájíme na malé kousky a vmícháme do směsi z vaničky tvarohu a kelímku bílého jogurtu.

Všechno promícháme, opět dosolíme podle chuti a tento velmi zdravý dip, nebo pomazánku, podáváme k upečeným bramborám. Samo o sobě je to velmi zdravé jídlo, ale pokud si k němu chcete dopřát salát nebo kousky čerstvé zeleniny, určitě to bude jen dobře.

autor: dak

Související

  • Kapr plněný švestkami a ořechy

    České rodiny kapra na štědrý den tradičně rozporcují, obalí v trojobalu a usmaží. Pokud ale chcete vyzkoušet jinou variantu, máme pro vás tip.

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.