Toustová omeleta

Každý, kdo má doma potomka nebo vnuka ve vývinu, v takové té fázi, kdy rostou nejrychleji a také toho nejvíce snědí, určitě dobře zná to zoufalství kuchařů.

Jeden tip bych měla – ať se naučí něco si udělat sám. To se povedlo našemu Danovi, který objevil následující recept na internetu, zkusil ho, a teď se ho nemůže nabažit.

Ingredience
  • 3 vajíčka
  • 2 plátky toustového chleba
  • 2 plátky sýra
  • 2 plátky šunky nebo slaniny
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rajče na plátky
  • ledový salát

„Nejdřív si rozklepnu vajíčka do misky, kde si je se solí a pepřem rozšlehám. Pokud máme slaninu, můžeme si ji předem na pánvičce osmažit dokřupava a dát ji stranou. Pak si dám na pánvičku máslo a rychle na něm osmažím z obou stran toustový chleba, zaliju ho rozšlehanými vajíčky. Počkám pět minut, než se vajíčka osmaží a celou omeletu otočíme. Počkáme další asi dvě minuty a kraje vajíček ohneme dovnitř. Na složenou omeletu dáme sýr, šunku nebo slaninu, nakrájena rajčata a salát. Nakonec omeletu složíme napůl, aby vznikl takový sendvič a můžeme podávat,“ popisuje Dan.

Na sytou večeři nebo vydatnou víkendovou snídani stačí mít doma v zásobě toustový chleba, hodně vajíček, nějaký sýr, šunku a hlavně zeleninu. A nebát se pustit do kuchyně i nezletilé kuchaře.

autor: dak

Související

  • Salát z červeného zelí

    Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.

  • Podzimní salát

    Podzim je barevný venku a může být krásně barevný i na našem talíři, pokud se nebojíme občas si připravit plný talíř zeleniny.

  • Žitné bramboráky

    Bramborák nepatří právě mezi zdravá jídla, ale když se udělá chytře, nemusíme z něho vůbec mít špatné svědomí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.