Gratinovaný pórek

V zimě potřebujeme jídlem zahřát, a tak často vaříme hutná a kořeněná jídla. Na zeleninu si alespoň u nás doma moc často nevzpomeneme, ale to je škoda!

Proto se hodí recept na zeleninu, která roste u nás, a na zimu je ideální. Na gratinovaný pórek budeme potřebovat dva větší pórky, k tomu 4 velké brambory, smetanu, sýr, slaninu, česnek, pepř a sůl.

Ingredience
  • 2 pórky
  • 4 velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany
  • 20 g másla
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g strouhaného sýra
  • Sůl, pepř

Pórek očistíme a nakrájíme na kratší válečky, aby se vešly do kulaté formy. Brambory nakrájíme na tenoučké plátky, a do mísy k nim přidáme prolisovaný česnek a promícháme. Smetanu osolíme, lehce opepříme a zalijeme s ní brambory.

A jdeme vrstvit do máslem vymazané formy – na dno naskládáme plátky brambor, na ně špalíčky pórků a všechno zalijeme smetanou z mísy po bramborách. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a zapékáme půl hodiny.

Aby nám v jídle nechyběly bílkoviny, nakrájíme si na kostičky deset deka anglické slaniny a nastrouháme tvrdý sýr. Po půl hodině pečení nasypeme do formy nahoru na pórek, zvýšíme teplotu trouby na 200°C a pečeme ještě 20 minut. Až povrch zezlátne, je hotovo.

autor: dak

Související

  • Vylepšená pórková polévka

    Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna doma v lednici, většinou vařím polévku. K velkému pórku stačilo dokoupit zakysanou smetanu a pustit se do vaření.

  • Pórková pomazánka i salát

    Svačiny pro školáky jsou kolotoč, který neskončí mnoho let, podle toho, kolik máte dětí.

  • Pórková polévka se smetanou

    Pórek je vděčná zelenina, kterou lze využít více způsoby. Jednou možností je smetanová, krémová polévka. Je výborná, zasytí a příprava není nijak složitá. Základem ...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.