Pórková polévka se smetanou
Pórek je vděčná zelenina, kterou lze využít více způsoby. Jednou možností je smetanová, krémová polévka. Je výborná, zasytí a příprava není nijak složitá. Základem všeho je kvalitní vývar z uzeného masa, který můžeme vytáhnout z mrazáku nebo ledničky.
„Uděláme si vývar, může být masový, zeleninový, kuřecí, jakýkoli, říká Daniel Kousal, student ze Střední školy gastronomické ze Žďáru nad Sázavou. Dobrého vývaru je podle něj škoda, hodí se spíš na omáčky, do polévky stačí v uvozovkách horší.
„Na másle orestujeme pórek, který až změkne, přidáme do toho vývaru. Pak si uděláme cibulovou zásmažku. Na másle orestujeme cibuli a zahustíme moukou. Trochu rozředíme vodou, přelijeme do polévky, dvacet minut vaříme a nakonec přidáme smetanu.“
Na závěr bychom měli přisolit, případně dokořenit. Kdo si ale udělá kvalitní vývar předem, solit a kořenit tak hodně nemusí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka