Pórková pomazánka i salát
Svačiny pro školáky jsou kolotoč, který neskončí mnoho let, podle toho, kolik máte dětí.
Odborníci doporučují, aby byly svačiny pestré, ne sladké z rychlých cukrů, aby u každé byl kousek zeleniny a hodně bílkovin.
Marta Bodnárová ze Žďáru nad Sázavou zdravě vaří pro sebe a občas i pro ostatní maminky v jednorázovém kurzu – a svačiny byly právě námětem toho posledního. Nejvíc mě na něm zaujala pomazánka z pórku, které jsem se trochu bála, protože cibuloviny v syrovém stavu nesnáším moc dobře. Ale byla jsem velmi překvapená.
mrkev
petržel
celer (vše ve stejném poměru)
pórek
1 malý bílý jogurt
pomazánkové máslo
trocha tvrdého sýru
sůl
„Je to všechno kořenová zelenina ve stejném poměru, takže to všechno nastrouháme, a nesmí chybět pórek - kolik mrkve, tolik pórku. Spojíme to pomazánkovým máslem a bílým jogurtem, trochu dosolíme a ještě do toho nastrouháme tvrdý sýr – nemusí být ani moc tučný. Všechno to zamícháme a je to úplně úžasný. Můžeme to používat jako pomazánku nebo salát na obložený chlebíček, vypadá to krásně, je to veselé, dětem to strašně chutná a je to plné vitamínů,“ chválí Marta Bodnárová.
Na vlastní oči jsem viděla, že si skutečně na pomazánce s pórkem pochutnávají i malé děti. A mám ještě jeden tajný tip – udělejte si ji den předem, v ledničce se do rána rozleží a nakonec je ještě lepší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka