Vylepšená pórková polévka
Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna doma v lednici, většinou vařím polévku. K velkému pórku stačilo najít vhodný recept, dokoupit zakysanou smetanu, kterou doma běžně nemíváme, a pustit se do vaření.
Budeme potřebovat ještě něco přes litr vývaru, takže pokud vám zbývá zeleninový nebo drůbeží, rozhodně se dá použít právě do této pórkové polévky.
- 1 velký pórek (nebo dva menší)
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 5 brambor
- 60 ml suchého bílého vína
- 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- 3 lžíce zakysané smetany/řeckého jogurtu
Nejprve si v hrnci rozehřejeme společně lžíci olivového oleje a lžíci másla. Pórek očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a vsypeme do hrnce, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k pórku.
Osolíme a nameleme čerstvý pepř z mlýnku. Prolisujeme tři stroužky česneku, a když pórek s cibulí změknou, přidáme i česnek a krátce orestujeme. Podlijeme 60 ml suchého bílého vína, necháme odpařit a přilijeme vývar. Do polévky vhodíme pět na kostky nakrájených brambor a necháme vařit.
Teď už jen chvíli, než brambory změknou, tedy asi čtvrt hodiny. Hotovou polévku můžeme buď rozmixovat tyčovým mixérem dohladka, nebo použít šťouchadlo na brambory, tomu u nás dáváme přednost, protože v polévce zůstanou kousky zeleniny.
Na závěr do polévky přidáme tři vrchovaté lžíce zakysané smetany. Nahradit se dá jogurtem řeckého typu, nahoru čerstvá petrželka a je to.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.