Dušené jehněčí na víně
Aby maso chutnalo, je dobré dát mu nějaký čas. Pokud jde o jehněčí kýtu, té kromě naložení ve víně a v koření svědčí, když ji důkladně zbavíme všech blan, tedy očistíme.
Toto doporučení i s receptem na naložené jehněčí má kuchař Lukáš Staněk. „Vezmeme jehněčí maso, kýtu nakrájíme asi na dvacetidekové kostky, ale předtím je potřeba to odblanit, očistit ty blány, protože ty tam dělají takový ten typický pach. Nakrájíme si kořenovou zeleninu – mrkev, petržel celer na větší kostky a cibuli. Dáme je do pekáčku, na to položíme to maso. Zalijeme to vínem a nahoru přidáme tymián a rozmarýn. Toto necháme marinovat jeden den v ledničce. Další den to vytáhneme, slijeme víno, vyndáme maso a tu kořenovou zeleninu s cibulí orestujeme v kastrolku pěkně do tmavé barvy,“ radí kuchař.
- jehněčí kýta
- cibule
- kořenová zelenina:
- mrkev
- petržel
- celer
- červené víno
- tymián
- rozmarýn
- sůl, pepř
Pak k zelenině přidáme jehněčí maso, a to také orestujeme. Nakonec maso se zeleninou zalijeme vínem z pekáčku a pořádně podusíme. „Nejméně dvě hodiny dusíme doměkka. Pak se maso, až když už je měkké, dochutí solí a pepřem a je hotovo. Tím, jak se zelenina s vínem postupně redukuje, omáčka zhoustne a už není potřeba ničím zahušťovat. Ideální přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše,“ dodává Lukáš Staněk.
Ať už k jehněčímu zvolíte jedno nebo druhé, nezapomeňte na talíř přidat i upečenou zeleninu, která ležela ve víně společně s masem, a ozdobit zelenou bylinkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.