Předkrm z listového těsta a sýrové pěny

Stává se, že nakoupíme na nějaké slavnostní pohoštění spoustu sýrů, a ony se pak nesní a dál leží v ledničce.

Naštěstí existuje dost způsobů, jak je zužitkovat dále, například pro chutný předkrm z listového těsta, kam padne hned několik různých druhů sýrů. Nejdříve si ale předpečeme duté soudky, říká se jim paštičky, do kterých budeme sýrovou pěnu plnit.

Ingredience
  • listové těsto
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1. pěna:
  • 100 g másla
  • 150 g strouhané nivy
  • 1 vanička lučiny
  • pažitka nebo jarní cibulka
  • sůl, pepř
  • 2. pěna:
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vanička žervé
  • eidam, gouda, případně další sýry
  • sůl

Vyzkoušela si to i Magda Pojerová z bytové restaurace Venkovanky z Nové Říše. „Rozválíme listové těsto, vykrájíme z něho kolečka a u poloviny z nich vykrájíme středy a potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby to bylo pěkně dozlatova. Z toho se udělají taková dutá kolečka, do kterých se pak plní ta pěna. Dají se péct na 180 stupňů.“

Abychom si to ujasnili – z asi čtyři milimetry tlustého plátu rozváleného listového těsta vykrojíme stejně velká kolečka a u poloviny z nich vykrojíme i menším kolečkem středy. Slepíme je k sobě zasyrova rozšlehaným vajíčkem, podobně jako se džemem slepují linecká kolečka. Pokud je chceme vyšší, přilepíme opatrně vajíčkem druhou vrstvu vykrojených koleček.

Než se upečou, připravíme sýrovou pěnu, která může mít několik příchutí. Například vezmeme 100 g másla, 150 g strouhané nivy a vaničku lučiny. Přidáme pažitku nebo jarní cibulku, špetku pepře a rozšleháme do pěny. Další možností je pěna s uzeným lososem. Opět vyšleháme deset deka másla se stejným množstvím uzeného lososa, trochou kopru, cibulí a vaničkou tvarohu.

Do pěny se dá vyšlehat i zakysaná smetana, sýr žervé a najemno nastrouhané zbytky eidamu, goudy nebo dalších sýrů s vajíčkem natvrdo a solí. Vychladlé soudky naplníme různými náplněmi a jako hostitelé nemůžeme zklamat.

autor: dak

Související