Předkrm z listového těsta a sýrové pěny
Stává se, že nakoupíme na nějaké slavnostní pohoštění spoustu sýrů, a ony se pak nesní a dál leží v ledničce.
Naštěstí existuje dost způsobů, jak je zužitkovat dále, například pro chutný předkrm z listového těsta, kam padne hned několik různých druhů sýrů. Nejdříve si ale předpečeme duté soudky, říká se jim paštičky, do kterých budeme sýrovou pěnu plnit.
- listové těsto
- 1 rozšlehané vejce
- 1. pěna:
- 100 g másla
- 150 g strouhané nivy
- 1 vanička lučiny
- pažitka nebo jarní cibulka
- sůl, pepř
- 2. pěna:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vanička žervé
- eidam, gouda, případně další sýry
- sůl
Vyzkoušela si to i Magda Pojerová z bytové restaurace Venkovanky z Nové Říše. „Rozválíme listové těsto, vykrájíme z něho kolečka a u poloviny z nich vykrájíme středy a potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby to bylo pěkně dozlatova. Z toho se udělají taková dutá kolečka, do kterých se pak plní ta pěna. Dají se péct na 180 stupňů.“
Abychom si to ujasnili – z asi čtyři milimetry tlustého plátu rozváleného listového těsta vykrojíme stejně velká kolečka a u poloviny z nich vykrojíme i menším kolečkem středy. Slepíme je k sobě zasyrova rozšlehaným vajíčkem, podobně jako se džemem slepují linecká kolečka. Pokud je chceme vyšší, přilepíme opatrně vajíčkem druhou vrstvu vykrojených koleček.
Než se upečou, připravíme sýrovou pěnu, která může mít několik příchutí. Například vezmeme 100 g másla, 150 g strouhané nivy a vaničku lučiny. Přidáme pažitku nebo jarní cibulku, špetku pepře a rozšleháme do pěny. Další možností je pěna s uzeným lososem. Opět vyšleháme deset deka másla se stejným množstvím uzeného lososa, trochou kopru, cibulí a vaničkou tvarohu.
Do pěny se dá vyšlehat i zakysaná smetana, sýr žervé a najemno nastrouhané zbytky eidamu, goudy nebo dalších sýrů s vajíčkem natvrdo a solí. Vychladlé soudky naplníme různými náplněmi a jako hostitelé nemůžeme zklamat.
Související
-
Batátová kaše mnoha chutí
Dnes si dáme přílohu, která je ozvláštněná hlavně barvou, chuť zůstává velmi podobná naší klasické bramborové kaši.
-
Francouzské škvarky se smetanou
Bůček po francouzsku se může stát originálním silvestrovským pohoštěním. Není to příliš dietní recept, ale až ho ochutnáte, v tu ránu na nějaké diety zapomenete.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.