Tuřínový krém

Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.

Pro tuto dobu jsou nejlepší husté polévky, a že jsme si jich už pár uvařili! Ta dnešní bude z tuřínu, kořenové zeleniny ve tvaru bulvy, která připomíná řepu. Tuříny dobře doplní masové pokrmy, ale dají se podávat i ve formě kaše nebo rozvařit do polévky.

Ingredience
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 větší tuřín
  • 1 l hovězího vývaru
  • 3 brambory
  • 1 smetana na vaření
  • sůl a pepř

Základem každé nemasové polévky by měl být předem připravený vývar. K tuřínu se hodí hovězí vývar. Pokud jste si litr nebo půl litru schovali na pozdější použití, teď se vám bude hodit.

Začneme ale najemno nakrájenou cibulkou, kterou si orestujeme v hrnci na másle. Tuřín si oloupeme a nakrájíme na kousky, které přidáme k cibuli. Lehce osmažíme a vlijeme vývar, osolíme a opepříme a vaříme asi hodinu. Pak do polévky přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme asi patnáct minut. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou.

Tuřínový krém můžeme podávat samotný, s naloženými houbami nebo s kostičkami z rohlíků orestovanými na másle. S těmi chutná každá krémová polévka a věřím, že i ta z tuřínů vás osloví.

autor: dak

Související

  • Guláš z kotlíku nad ohněm

    Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.

  • Taštičky s povidly

    Dnešní dobrotou se přeneseme do časů našich babiček. Když nebylo na maso, vařila se k obědu i sladká jídla, která chutnala a zaplnila žaludek.