Dort mokrý pes
Možná už jste někdy ochutnali nepečený dort ne z tvarohu, ale z piškotů a jablek! Já už mockrát, ale dosud jsem nepátrala po tom, jak se vlastně dělá.
Když ho do redakce donesla kolegyně Veronika Vohralíková, s úžasem jsem zjistila, jak se mu někde říká – mokrý pes! „Mokrého psa tradičně mamka udělá vždy na svátek svých dcer, takže ho máme čtyřikrát do roka.“
- 3/4 balení dětských piškotů
- 800 g jablek
- 1/2 l vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce cukru
- skořice plátek
- 4 ks hřebíčku
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- Kokosová moučka na posypání
K přípravě potřebujeme hromadu piškotů, necelé kilo jablek, citrónovou šťávu, cukr, skořici a hřebíček, a také 2 vanilkové pudinky. „Zbavíme škrabkou slupky z jablek a pak je postupně okrajujeme, až nám zbude jadřinec, který vyhodíme. Okrajená jablka dáme do hrnce a zalijeme vodou. Zasypeme cukrem podle chuti a podle sladkosti jablek a přidáme plátek celé skořice se čtyřmi kusy hřebíčku. Toto povaříme na mírném ohni, dokud jablka nezměknou.
Následně vyjmeme koření a přidáme dva sáčky vanilkového pudinku, rozkvedlaného ve čtvrt litru vody. Povaříme dvě až tři minuty a nakonec přidáme jednu lžíci šťávy z vymačkaného citronu bez peciček. Pak do dortové formy o průměru 21 cm, vyložené alobalem, rozložíme na dno vedle sebe jednu vrstvu piškotů, zalijeme ji jednou třetinou jablečné hmoty, pak zase dáme jednu vrstvu piškotů, zalijeme ji druhou třetinou jablek, a pak dáme třetí vrstvu piškotů a zalijeme ji poslední třetinou jablek.
Po mírném zchladnutí posypeme vršek dortu strouhaným kokosem.“ Veronika doporučuje nechat dort odležet do druhého dne, aby se v něm piškoty pěkně rozležely, ale za sebe neručím, jestli vydrží. Podávat se může se šlehačkou, nakrájeným ovocem nebo vanilkovou zmrzlinou.
Související
-
Paštika z husích jater
Paštika, to je klasika a nemusí to být jen jídlo pod stan ke kempování nebo na dovolenou. Tahle klasika se dá jíst po celý rok, a klidně i při slavnostních příležitostech.
-
Horácké burášky
Na pochoutku ze svého dětství vzpomínají obyvatelé a obyvatelky Veselého Žďáru na Havlíčkobrodsku.
-
Karlovarský knedlík se špekem
Svíčková se šesti? Možná jich bude mnohem víc, pokud si k omáčce dáte knedlík karlovarský.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.