Dort mokrý pes

Možná už jste někdy ochutnali nepečený dort ne z tvarohu, ale z piškotů a jablek! Já už mockrát, ale dosud jsem nepátrala po tom, jak se vlastně dělá.

Když ho do redakce donesla kolegyně Veronika Vohralíková, s úžasem jsem zjistila, jak se mu někde říká – mokrý pes! „Mokrého psa tradičně mamka udělá vždy na svátek svých dcer, takže ho máme čtyřikrát do roka.“

Ingredience
  • 3/4 balení dětských piškotů
  • 800 g jablek
  • 1/2 l vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru
  • skořice plátek
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • Kokosová moučka na posypání

K přípravě potřebujeme hromadu piškotů, necelé kilo jablek, citrónovou šťávu, cukr, skořici a hřebíček, a také 2 vanilkové pudinky. „Zbavíme škrabkou slupky z jablek a pak je postupně okrajujeme, až nám zbude jadřinec, který vyhodíme. Okrajená jablka dáme do hrnce a zalijeme vodou. Zasypeme cukrem podle chuti a podle sladkosti jablek a přidáme plátek celé skořice se čtyřmi kusy hřebíčku. Toto povaříme na mírném ohni, dokud jablka nezměknou.

Následně vyjmeme koření a přidáme dva sáčky vanilkového pudinku, rozkvedlaného ve čtvrt litru vody. Povaříme dvě až tři minuty a nakonec přidáme jednu lžíci šťávy z vymačkaného citronu bez peciček. Pak do dortové formy o průměru 21 cm, vyložené alobalem, rozložíme na dno vedle sebe jednu vrstvu piškotů, zalijeme ji jednou třetinou jablečné hmoty, pak zase dáme jednu vrstvu piškotů, zalijeme ji druhou třetinou jablek, a pak dáme třetí vrstvu piškotů a zalijeme ji poslední třetinou jablek.

Po mírném zchladnutí posypeme vršek dortu strouhaným kokosem.“ Veronika doporučuje nechat dort odležet do druhého dne, aby se v něm piškoty pěkně rozležely, ale za sebe neručím, jestli vydrží. Podávat se může se šlehačkou, nakrájeným ovocem nebo vanilkovou zmrzlinou.

Související