Trhanec na škaredou středu
Poprvé jsem slovní spojení škaredá středa četla v dětské knížce v říkance „na škaredou středu nerada předu“, ale moudrá jsem z toho nebyla.
Až mnohem později jsem se dozvěděla, že v tento den si křesťané připomínají Jidášovu zradu. Za 30 stříbrných udal Ježíše a prý tedy škaredil. Na škaredou středu se také vymetaly saze z komína a u toho se mělo usmívat, protože kdo by se na Škaredou středu mračil, zůstalo by mu to po celý příští rok.
- 0,5 l mléka
- 4 vejce
- 200 g dětské krupice
- 2 lžíce cukru
- 50 g rozinek
- 40 g másla
- špetka soli
- citronová kůra
- skořicový cukr
- likér, med, sladký sirup
Jídlo se dnes má podávat velmi chutné, ale jak vypadá, na tom nezáleží, klidně může být škaredé. Tuto definici splňuje například sladký trhanec, a ten si dáme. V půl litru mléka rozšleháme dvacet deka dětské krupičky, dvě lžíce cukru a špetku soli. 4 vajíčka rozklepneme tak, abychom oddělili žloutky od bílků.
Žloutky přidáme k těstu, nastrouháme citronovou kůru z chemicky neošetřených nebo dobře opraných citrónů. Přisypeme pět deka rozinek a promícháme. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně vmícháme do těsta. Z něj tvoříme lívance, které smažíme na másle na pánvi, a když jsou hotové, tak je vidličkou roztrháme. Na talíři posypeme skořicovým cukrem a dospělým můžeme polít likérem. Dětem raději sladkým sirupem nebo medem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka