Trhanec na škaredou středu

Poprvé jsem slovní spojení škaredá středa četla v dětské knížce v říkance „na škaredou středu nerada předu“, ale moudrá jsem z toho nebyla.

Až mnohem později jsem se dozvěděla, že v tento den si křesťané připomínají Jidášovu zradu. Za 30 stříbrných udal Ježíše a prý tedy škaredil. Na škaredou středu se také vymetaly saze z komína a u toho se mělo usmívat, protože kdo by se na Škaredou středu mračil, zůstalo by mu to po celý příští rok.

Ingredience
  • 0,5 l mléka
  • 4 vejce
  • 200 g dětské krupice
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g rozinek
  • 40 g másla
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • skořicový cukr
  • likér, med, sladký sirup

Jídlo se dnes má podávat velmi chutné, ale jak vypadá, na tom nezáleží, klidně může být škaredé. Tuto definici splňuje například sladký trhanec, a ten si dáme. V půl litru mléka rozšleháme dvacet deka dětské krupičky, dvě lžíce cukru a špetku soli. 4 vajíčka rozklepneme tak, abychom oddělili žloutky od bílků.

Žloutky přidáme k těstu, nastrouháme citronovou kůru z chemicky neošetřených nebo dobře opraných citrónů. Přisypeme pět deka rozinek a promícháme. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně vmícháme do těsta. Z něj tvoříme lívance, které smažíme na másle na pánvi, a když jsou hotové, tak je vidličkou roztrháme. Na talíři posypeme skořicovým cukrem a dospělým můžeme polít likérem. Dětem raději sladkým sirupem nebo medem.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat