Tagliatelle s lilkovým ragú

Těstoviny na mnoho způsobů už jsme mnohokrát vařili, věřím, že i u vás doma jsou velmi častým jídlem. Ty dnešní budou jiné díky přidané zelenině, na kterou si při nákupu moc často nevzpomenu, a to je škoda.

Lilek je ideální zeleninou pro vegetariánskou i veganskou kuchyni, často se používá místo masa do zeleninových burgerů nebo zeleninových lasagní, i když my si dnes uvaříme s masem. Lilek také výborně absorbuje chutě ostatních surovin, takže dokáže zvýraznit kořeněná a aromatická jídla.

Ingredience
  • 1 balení těstovin tagliatelle
  • olivový oilej
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g mletého masa
  • rajčatová omáčka ragú
  • sýr parmazánového typu
  • sůl
  • italské bylinky

Ve středomořské kuchyni se kombinuje s rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bylinkami, a právě to budeme potřebovat. Vezmeme balíček těstovin Tagliatelle, neboli širokých dlouhých nudlí a uvaříme podle návodu na obalu -al dente, neboli na skus. Nechceme je úplně rozvařené, to nechutná dobře. Zatímco se vaří, na hodně velké pánvi si na olivovém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, a dva větší lilky nakrájené na trochu větší kostičky, lehce dorůžova. Přisolíme podle chuti, přidáme čtvrt kila mletého masa a promícháme. Necháme dusit, pak zalijeme rajčatovou omáčkou, můžete mít hotovou z obchodu, nebo vlastní domácí – a prolisujeme stroužek česneku. Pak scedíme uvařené těstoviny a přihodíme do pánve. Promícháme a podáváme ozdobené bylinkami a spoustou nahrubo nastrouhaným parmazánem. 

autor: dak

Související

  • Dort mokrý pes

    Možná už jste někdy ochutnali nepečený dort ne z tvarohu, ale z piškotů a jablek! Já už mockrát, ale dosud jsem nepátrala po tom, jak se vlastně dělá.

  • Paštika z husích jater

    Paštika, to je klasika a nemusí to být jen jídlo pod stan ke kempování nebo na dovolenou. Tahle klasika se dá jíst po celý rok, a klidně i při slavnostních příležitostech.

  • Horácké burášky

    Na pochoutku ze svého dětství vzpomínají obyvatelé a obyvatelky Veselého Žďáru na Havlíčkobrodsku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.