Dobromyslový sirup z Barevného světa
Bylinka, která je pod názvem oregano známá z italské kuchyně. Sypeme ji sušenou na pizzu a do těstovin, ale v našich krajích se užívá i jinak.
Už podle názvu dobromysl obecná je zřejmé, že si ji lidé vždy spojovali se zlepšením nálady a vařili ze sušené dobromysli čaje. V Jaroměřicích nad Rokytnou se klienti denního centra Barevný svět starají o bylinkovou zahrádku a vyrábějí z dobromysli také lahodný sirup. Jak na něj jsem se ptala klienta Jakuba a asistentky paní Ireny. „To musíte nastříhat ty bylinky, my to dáme do vody, dva dny louhovat a máte to,“ říká Kuba a paní Irena doplňuje: „Převařenou vodou zalít, nechat to dva dny vyluhovat v lednici, potom scedit a ten výluh promíchat s cukrem, ještě trošičku to převařit a zavíčkovat do sklenic. Když to víčko neotevřete, tak vám ten sirup vydrží třeba rok.“
- velký svazek čerstvé dobromysli (cca 50g)
- 1 l vody
- 1 kg krystalového cukru
- 1 citron
Na sirup potřebujeme očištěný velký svazek dobromysli, který nastříháme a přelijeme převařenou vodou. Na 50 gramů bylinky litr vody a po dvoudenním louhování v lednici a přecezení přes plátýnko přidáme ještě kilo cukru. Krátce převaříme, a ještě horký sirup nalijeme do předem připravených čistých a suchých lahví. Zavíčkujeme a sirup můžeme uskladnit v tmavé spížce, nebo rovnou začít pít.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.