Bezinkový cheesecake
Tvarohový dort může vonět po ovoci – jahodách, limetkách, kiwi, na cokoli si vzpomenete. Ale ovonět si jej bezovými květy?
Já jsem tento recept neznala, ale teď vím, jak lahodně může takový cheesecake chutnat. Budeme k němu potřebovat nejen bezové květy – deset kusů, ale i trochu bezinkového sirupu. Začneme u nich, protože potřebují celou noc na vylouhování. Očištěné květy i s pylem, otrháme od stopek a vložíme je do misky, kde je zalijeme dvěma deci šlehačky. Přiklopíme a necháme přes noc v chladničce.
- 150 g máslových sušenek
- 60 g másla
- Náplň:
- 10 květů černého bezu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 g tučného tvarohu
- 100 g krémového sýru
- 100 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 žloutek
- bezinkový sirup
- šťáva z limetky
- meduňka na ozdobu
Druhý den je důkladně do smetany vyždímáme a můžeme vyhodit. Nachystáme si kulatou dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem. Korpus je klasický ze sušenek. Rozdrtíme 150 g kakaových sušenek a smícháme s 50 gramy změklého másla. Vyložíme směsí dno formy a dáme vychladit. Na korpus patří krém – smícháme tři vajíčka s jedním žloutkem a 100 gramy moučkového cukru, vyšleháme a přidáváme po troškách dva tučné tvarohy, bezem ochucenou smetanu, trochu bezového sirupu, 100 gramů krémového sýru a špetku šťávy z limetky.
Krém necháme odpočinout, pak vylijeme na korpus a pečeme na 160 stupňů v troubě, kam jsme přidali i misku s vodou, aby se mohla odpařovat. Po půl až tři čtvrtě hodině zkusíme konzistenci, povrch nenecháme zhnědnout, jen zpevnit. Podávat můžeme s bezovým květem, nebo lístky meduňky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.