Dhál - rychle hotová indická polévka z červené čočky

Také už nevíte, co vařit? Mně připadá, že už jsem zkusila všechno na světě, ale s celou rodinou doma se mi to možná opravdu jenom zdá.

V takové situaci jsem vděčná za každý tip na rychlé jídlo a ještě vděčnější, když občas vařit nemusím vůbec. Se svou rychle hotovou polévkou, která zmizí jako kouzlem bez ohledu na to, kolik jí je litrů, mě potěšil syn Tadeáš.

Ingredience
  • 200 g červené čočky
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • cherry rajčátka (mrkev, dle chuti)
  • sůl
  • kari
  • garam masala
  • kurkuma
  • petrželka na ozdobení

„Indická polévka dhál z červené čočky potřebuje velmi málo ingrediencí. Začneme tím, že si v hlubokém hrnci rozpálíme olivový olej, osmahneme trošku česnek a nakrájenou cibulku. Mezitím si v sítu propláchneme červenou čočku a přidáme ji do hrnce, také osmahneme a přihodíme zeleninu a veškeré koření a bylinky, takže kari, kurkuma, garam masalu. Chvíli ještě mícháme a poté zalijeme půl litrem horké vody. Vaříme asi 15 minut do té doby, než čočka změkne. A co já ještě dělám, vezmu tyčový mixér a rozmixuji polévku na kaši,“ říká Tadeáš.

Přestože je polévka původem z Asie, jí se v Indii, znají ji v Nepálu a určitě i jinde, všechny suroviny míváme doma – a to včetně koření kari. Kurkumu a garam masalu jsme přikoupili nedávno, ale pokud některé ze tří jmenovaných druhů koření zrovna doma nemáte, vůbec nevadí, stačí jen jedno. Aspoň troška asijské chuti udělá čočkovou polévku dhálem.

Zdobíme petrželkou, a protože nemáme indický chleba naan, ke spokojenosti stačí i na másle osmažená kolečka rohlíku.

autor: dak

Související

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.

  • Indonéské placky bala bala

    Není u nás mnoho míst, kde by člověk ochutnal jídlo až z daleké Indonésie, aniž by musel letět přes půl planety.

  • Polévka z řepy se smetanou a semínky

    Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.