Indonéské placky bala bala
Není u nás mnoho míst, kde by člověk ochutnal jídlo až z daleké Indonésie, aniž by musel letět přes půl planety.
Když se mi naskytla příležitost vyzkoušet indonéské zeleninové placky bala bala, vyrobené a usmažené pravými indonéskými kuchaři, neodolala jsem. Jak mi prozradil kuchař Allan Kneefel, který žije a vaří u nás v České republice, problém není ani tak v druzích zeleniny, která se do placek dává, ale v koření, které se u nás nedá sehnat.
- čerstvé zelí
- cibule
- mrkev
- kukuřice
- mletý candlenut – tungovník molucký
- muškátový oříšek
- rýžová mouka
- pšeničná hladká mouka
„Je to hlavně candlenut, který se u vás nedá sehnat, ale je tam taky muškátový oříšek, a kurkuma,“ říká Allan Kneefel.
Nezaměnitelnou chuť Indonésie placičkám dodávají hlavně semena Tungovníku moluckého, kterým se anglicky říká candlenut. Pokud je neseženeme ve speciální prodejně, bude nám muset stačit ostatní koření. Do placek bala bala patří ještě muškátový oříšek, kurkuma a sůl.
Základem je ovšem zelenina - zelí, mrkev, cibule, kukuřice, rýžová a pšeničná mouka. Poměry kolik čeho, aby placky chutnaly tak jako v Indonésii, to už závisí na šikovnosti každého kuchaře.
Z nastrouhané zeleniny, nakrájené cibule, kukuřičných zrnek, koření, soli a obou druhů mouky se vytvoří těsto na placičky, které je tak akorát. Placky se potom smaží ve fritovacím hrnci, aby se pořádně propekly.
A vidíte, máme na talíři exotiku, kterou jsme ani nečekali. Pravý Indonésan by si k plackám kápl na talíř i pořádně pálivou omáčku, ale bez té se u nás klidně obejdeme. Placky jsou vhodné i pro vegany.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka