Podzimní dýňový salát
Zkusili jsme poprvé v životě vydlabat dýni tak, aby se do ní dala dát svíčka a my měli v pokoji strašidelnou atmosféru!
Z dlabání ovšem zbyla hromádka vnitřku dýně a spousta semínek, takže jsem začala hledat, co s tím. Podzimní salát, kam právě dýně a dýňová semínka patří, se zdá být ideální volbou.
- 250 g dýně
- 250 g cukety
- 250 g mrkve
- hrst dýňový semínek
- hrst slunečnicových semínek
- hrst lístků salátu
- olej (dýňový, slunečnicový, olivový)
- sýr s vlašskými ořechy
- sůl, pepř
Stačí nám čtvrt kila dýně, třeba vydlabaných vnitřků, nebo zkrátka jen oloupané a na kostičky nakrájené dýně, dále stejné množství cukety a mrkve. Cuketu nakrájíme na kolečka. Mrkev a dýni oloupeme, nakrájíme a přidáme na plech k cuketě. Všechno osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Upečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi dvacet, pětadvacet minut.
Mezitím si na pánvi opražíme usušená dýňová semínka společně s hrstí slunečnicových semínek, počkáme, až začnou praskat a rozvoní se. Odstavíme a nasypeme do mističky, aby vychladla.
Upečenou zeleninu osvěžíme čerstvými lístky například rukoly, polníčku nebo mladého špenátu. Sýr s vlašskými ořechy nebo sýr bez ořechů a k romu nasekané vlašské ořechy také přimícháme do salátu, osolíme, opepříme a posypeme upraženými semínky. Salát má všechno, co má mít – chuť, barvy, důležité minerály, ale hlavně úžasnou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.