Podzimní dýňový salát

Zkusili jsme poprvé v životě vydlabat dýni tak, aby se do ní dala dát svíčka a my měli v pokoji strašidelnou atmosféru!

Z dlabání ovšem zbyla hromádka vnitřku dýně a spousta semínek, takže jsem začala hledat, co s tím. Podzimní salát, kam právě dýně a dýňová semínka patří, se zdá být ideální volbou. 

Ingredience
  • 250 g dýně
  • 250 g cukety
  • 250 g mrkve
  • hrst dýňový semínek
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst lístků salátu
  • olej (dýňový, slunečnicový, olivový)
  • sýr s vlašskými ořechy
  • sůl, pepř

Stačí nám čtvrt kila dýně, třeba vydlabaných vnitřků, nebo zkrátka jen oloupané a na kostičky nakrájené dýně, dále stejné množství cukety a mrkve. Cuketu nakrájíme na kolečka. Mrkev a dýni oloupeme, nakrájíme a přidáme na plech k cuketě. Všechno osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Upečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi dvacet, pětadvacet minut. 

Mezitím si na pánvi opražíme usušená dýňová semínka společně s hrstí slunečnicových semínek, počkáme, až začnou praskat a rozvoní se. Odstavíme a nasypeme do mističky, aby vychladla. 

Upečenou zeleninu osvěžíme čerstvými lístky například rukoly, polníčku nebo mladého špenátu. Sýr s vlašskými ořechy nebo sýr bez ořechů a k romu nasekané vlašské ořechy také přimícháme do salátu, osolíme, opepříme a posypeme upraženými semínky. Salát má všechno, co má mít – chuť, barvy, důležité minerály, ale hlavně úžasnou chuť! 

autor: dak

Související

  • Dýně na pekáč

    Dýně je úžasná věc. Vyroste prakticky bez práce někde na kompostu, je veliká jako balón, když se povede, existují jich spousty druhů a kuchyňských úprav je bezpočet.

  • Pomazánka z dýně a sádla

    Když se spojí dvě typické podzimní ingredience – dýně a husí sádlo, vznikne tak úžasná dobrota, že si možná na příští přípravu základní množství rovnou zdvojnásobíme.

  • Polévka z pečené dýně s kari a zázvorem

    Podzim je časem dýňových polévek, a protože dýní je ohromné množství druhů, chutná i každá polévka nakonec trošičku jinak.