Čočka s chutí uzeného

Dobře ochutit čočku na kyselo není jednoduché, ale můžeme se to naučit. Několik tipů pro nás má někdejší šéfkuchař Ladislav Havlíček.

I když si možná myslíme, že čočka patří k obyčejným jídlům, může nakonec chutnat královsky. „I čočku je umění udělat, aby byla dobrá, dobře kyselá, dobře slaná, musí v tom být cibule, aby voněla…“ rozplývá se.

Ingredience
  • uzený vývar
  • 600 g čočky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • sádlo
  • ocet dle chuti
  • sůl, pepř

„Nejlepší je čočku uvařit v tom vývaru, co se v něm vaří uzené maso, aby čočka chytla tu vůni. Vývaru z uzeného bych dal jenom tolik, aby se na konci nemusel slévat. Udělám si cibulovou jíšku na sádle, a cibule ani nemusí být příliš usmažená, stačí ji nechat zapěnit. Mouky jen trošku, abychom chytli tu správnou hustotu, aby to nebylo příliš husté. Zamíchám ji do toho, trošku přichutím octem, trošku pepře, a to je snad všechno,“ dodává kuchař.

Čočku si nezapomeneme předem namočit, aby změkla rychleji, a při vaření v uzeném vývaru můžeme přidat trochu saturejky, která omezuje následné nadýmání. Jak už je dobrým zvykem v české kuchyni, podáváme s plátkem uzeného masa, čerstvým chlebem a kyselou okurkou, ale přiložit můžeme i klobásu nebo vajíčko vařené natvrdo.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.