Chilli con carne
V Texasu, kde chilli con carne vzniklo, by vám jistě nabídli spoustu variant a některé z nich pěkně ostré, takže je oblíbené zejména u mužů. Když muž umí vařit, a zvoní mu proto u dveří hladové zástupy, jako třebíčskému muzikantovi Pavlu Hlaváčovi, tak je to jedno z nejlepších jídel, jaké jim muže nabídnout.
Na chilli con carne potřebujeme:
500g mletého hovězího masa
1 červenou papriku
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
250 – 300ml vývaru (nebo vody)
1 plechovku loupaných rajčat
1 plechovku červených fazolí
1 lžíci sladké papriky
1 lžíci chilli
majoránku
sůl, pepř
špetku tabasca
Do základních chutí by měl patřit hovězí vývar, ale Pavel Hlaváč si s ním hlavu neláme a také má chilli dobré: „Někdo tam dává bujón, ale já ho nemám a kostku tam dávat nechci,“ říká.
Když to vezmu pěkně popořádku, tak do rozpáleného oleje vhodíme nejprve na malé kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky papriku a 2 stroužky nakrájeného česneku. Po chvíli okořeníme lžící sladké papriky a lžící chilli. Smažíme asi pět minut a pak přihodíme půl kila mletého hovězího. Až je ze všech stran usmažené, přilijeme asi čtvrt litru vývaru nebo vody a loupaná rajčata z konzervy.
Koření obstará majoránka, sůl, pepř a necháme pod pokličkou dusit asi dvacet minut. Jestli na konci vydržíte nechat ještě všechny chutě pokrmu, aby se smísily, můžete během té doby na suché pánvi z každé strany nahřát několik tortil, do kterých se pak směs balí. Tohle jídlo vážně stojí za vyzkoušení – bude vám moc chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka