Nádorové onemocnění krve se může jevit jako běžná angína

Krev je životodárná a vzácná tekutina. Bohužel i ona se potýká s řadou nemocí. V poradně Regionu jsme s primářem Petrem Kesslerem probrali nádorová krevní onemocnění, jaké jsou příznaky, léčba a jaká vyšetření musí pacienti podstupovat.

Krev obsahuje mnoho typů krvinek. Jejich obnova je zajištěná množením. Tělo si samo reguluje množení buněk, potřebných pro tvorbu krvinek. „Pokud selžou tyto mechanismy a buňky se začnou množit nekontrolovaně, tak to je princip nádorového bujení,“ vysvětluje primář.

Prvotní příznaky mohou vypadat jako angína

Existuje mnoho typů takového rakovinotvorného bujení v krvi. Některé se například projevují jako běžná angína. Ale v případě rakoviny na ni nezafungují antibiotika a to ani opakovaně. V takovém případě je potřeba vyšetřit krevní obraz. Takto se může například projevit akutní leukémie.

Chronická nádorová onemocnění se naopak neprojevují

„Na to někdy přijdeme zcela náhodně při vyšetření krevního obrazu. Pacient většinou nemá vůbec žádné potíže nebo naprosto nespecifické. Je například unavenější, začne se více zadýchávat, občas má trochu teploty,“ vysvětluje Petr Kessler. Taky se mohou náhle vyskytovat horečky nebo silné noční pocení a úbytek hmotnosti. Tyto příznaky většinou nejsou nijak vysvětleny, dokud nedojde k diagnostikování krevního nádorového onemocnění.

Některé typy nádorového krevního onemocnění není nutné ihned léčit

Záleží na typu onemocnění, ale jsou i takové, které není nutné léčit a to do doby, dokud se u pacienta neobjeví nějaké komplikace. Obecně se krevní nádorová onemocnění léčí chemoterapií. V určitých případech lékaři používají ozařování. V posledních letech se objevuje i tzv. biologická léčba, která slouží jako podpora chemoterapie.

Spustit audio