Pátky a soboty trávíme na hvězdárně. Nás to tady baví, říkají členové astronomického kroužku v Třebíči

Na kopci nad Třebíčí stojí malá hvězdárna, kam docházejí desítky dětí, které láká hvězdné nebe nad námi. Aktivity pro všechny věkové skupiny nabízí hvězdárna, která patří pod Dům dětí a mládeže, každý den.

Kroužky začínají už u dětí předškolního věku. „S těmi předškoláčky se pracuje úplně jinak,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Švihálková. „Máme pro ně obrázky, skládání souhvězdí, přikládání kartiček, hry, všechny je to baví, dokonce i jejich tatínky,“ usmívá se.

„Děti, které tady začínaly v roce 2012, tak už se všechno naučily, tak jsme je převedli do sobotního kroužku, kam se mohou přidat i dospělí, třeba rodiče, kteří sem vodili děti a začali se o astronomii zajímat,“ dodává Jana Švihálková. Nejstarší členové kroužku už se zajímají o složitější věci, říká jeho člen Filip Holoubek: „My si teď většinou nachystáme přednášku pro ostatní – každý týden ji má jeden z nás. Nebo se bavíme o novinkách v astronomii, teď už jsme se dostali do fáze, kdy řešíme speciální teorii relativity,“ směje se.

Jsme tu i pro veřejnost

Právě tento kroužek nejstarších vede Kristýna Jelečková, ale na hvězdárně ji najdeme i v týdnu. „Otevřeno pro veřejnost máme každý pátek a sobotu, ale když se někdo ozve, že má zájem o pozorování, rodina nebo větší skupina, tak se přizpůsobíme a přijdeme třeba i jiný den. Nás to baví, opravdu trávíme pátky a soboty tady na hvězdárně,“ směje se. Pozorování noční oblohy je v pátek vždy a v sobotu jen, když je jasno. Pokud se v průběhu večera zatáhne, má hvězdárna připraven i program uvnitř budovy.

Astronomický kroužek Třebíč, Filip Holoubek
Astronomický kroužek Třebíč, Kristýna Jelečková


Zatažená obloha je nad Třebíčí častější problém, než veřejné osvětlení, myslí si Kristýna: „Oproti velkým městům jsme na tom ještě relativně dobře, protože jsme na kraji města, na nás to světelné znečištění tolik nepůsobí. Na obloze toho vidíme hodně, ale zároveň, když si chceme oblohu opravdu užít, tak si vyjedeme někam za město. Máme i přenosné dalekohledy, takže si vezmeme techniku sebou a jedeme pozorovat.“

Astronomické hodiny stavěli členové kroužku

Na hvězdárnu lákají i nové astronomické hodiny. Stojí sice na pozemku hvězdárny, ale jsou natočené do ulice, takže je na ně krásně vidět. Členové astronomického kroužku hodiny sami postavili. „Jsou krásné na pohled, trochu jako umělecké dílo, takže lidé se nejprve zastaví a prohlíží si je. Potom začnou číst všechny informace, co je možné na nich vyčíst. Snažili jsme se, aby to bylo hodně intuitivní, aby bylo na první pohled jasné a čitelné,“ vysvětluje Kristýna Jelečková. Ukazují například čas v Třebíči i dalších světových městech, východ a západ slunce nebo datum. „A vpravo nahoře je statické telurium. Slunce a osm planet, které jsou v postavení tak, jak byly 25. listopadu 2017, tedy ke dni, kdy byly astronomické hodiny slavnostně odhaleny,“ uzavírá Kristýna Jelečková.

autor: dak
Spustit audio