Zapečené vepřové

Na obvyklý dotaz „co bude dnes k obědu?“, je někdy lepší dostat nápad den předem. Pak se totiž dá zavčasu pořídit maso.

Maso přes noc necháme marinovat v ledničce a druhý sen už si ho jen navrstvíme do pekáčku.

Podrobný postup přípravy vepřového masa – pro milovníky tučného krkovici, pro milovníky libového pečeni, kýtu nebo kotletu – s bramborami, česnekem a šlehačkou nám popíše nadšená kuchařka Jaroslava Fialová.

4 plátky vepřového

500 g brambor

Sůl, pepř

česnek dle chuti

šlehačka

máslo

„Maso si připravíme den předem. Namočíme je do šlehačky, můžeme ho tam nechat přes noc i s česnekem, je potřeba, aby se ten česnek a sůl do masa vsákly. Syrové brambory nakrájíme na plátky a vrstvíme je do pekáčku vymazaného máslem – brambory, maso a nahoře zase brambory. Nakonec zalijeme šlehačkou a dáme péct. Nejprve pečeme na 200 – 250 stupňů, potom zmírníme teplotu a dopečeme. Když si chci být jistá, aby maso bylo propečené, a nemusela je tak dlouho péct, tak někdy ještě předtím to maso namočené v té šlehačce hodím rychle na pánev a zprudka opeču. Teprve potom ro dám do toho pekáčku,“ radí zkušená kuchařka.

Zprudka opéct na pánvi ze všech stran marinované maso, aby se zatáhlo a vevnitř zůstalo šťavnaté a nemuselo se poté péct s bramborami v troubě příliš dlouho, to je druhá možnost, jak připravit rodině neuvěřitelně chutné jídlo.

autor: dak

Související

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.

  • Lahodné vepřové na zelí

    Nejlepší jídlo je takové, které když nabídneme přátelům, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

  • Vepřové na šťávě

    Jak nabídnout rodině chutně upravené maso, které se bude doslova rozpadat?