Zapečené vepřové
Na obvyklý dotaz „co bude dnes k obědu?“, je někdy lepší dostat nápad den předem. Pak se totiž dá zavčasu pořídit maso.
Maso přes noc necháme marinovat v ledničce a druhý sen už si ho jen navrstvíme do pekáčku.
Podrobný postup přípravy vepřového masa – pro milovníky tučného krkovici, pro milovníky libového pečeni, kýtu nebo kotletu – s bramborami, česnekem a šlehačkou nám popíše nadšená kuchařka Jaroslava Fialová.
4 plátky vepřového
500 g brambor
Sůl, pepř
česnek dle chuti
šlehačka
máslo
„Maso si připravíme den předem. Namočíme je do šlehačky, můžeme ho tam nechat přes noc i s česnekem, je potřeba, aby se ten česnek a sůl do masa vsákly. Syrové brambory nakrájíme na plátky a vrstvíme je do pekáčku vymazaného máslem – brambory, maso a nahoře zase brambory. Nakonec zalijeme šlehačkou a dáme péct. Nejprve pečeme na 200 – 250 stupňů, potom zmírníme teplotu a dopečeme. Když si chci být jistá, aby maso bylo propečené, a nemusela je tak dlouho péct, tak někdy ještě předtím to maso namočené v té šlehačce hodím rychle na pánev a zprudka opeču. Teprve potom ro dám do toho pekáčku,“ radí zkušená kuchařka.
Zprudka opéct na pánvi ze všech stran marinované maso, aby se zatáhlo a vevnitř zůstalo šťavnaté a nemuselo se poté péct s bramborami v troubě příliš dlouho, to je druhá možnost, jak připravit rodině neuvěřitelně chutné jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.