Česneková pomazánka se sýrem

Vzpomínám si na dobu, kdy se u nás návštěvám nepodávalo prakticky nic jiného, ale taky jsme si tuto dobrotu dávali k večeři a dokonce i starším dětem do školy na svačinu. Řeč je o pikantní sýrové pomazánce s česnekem. Samozřejmě se v lahůdkách koupit, ale když je dělaná doma, můžeme si určit, jakým množstvím česneku chceme provonět kuchyň a pak i svůj žaludek. Ostatně česnek je teď v zimě skvělým bijcem bacilů, a tak si pojďme umíchat misku pomazánky pro každou příležitost.

Ingredience
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g tučného tvarohu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • špetka mleté sladké papriky
  • oříšky a bylinky na dozdobení

Budeme potřebovat až pět stroužků česneku, ale množství můžete samozřejmě změnit – na více i na méně. Základem bude deset deka zakysané smetany a stejné množství tučného tvarohu. Přidáme lžíci majonézy, nejlépe také domácí a lžíci olivového oleje kvůli konzistenci a propojení ingrediencí. Teď si nastrouháme deset deka tvrdého sýra. Můžeme najemno, ale i nahrubo – pak jsou větší kousky v pomazánce více znát. Prolisujeme česnek a pořádně promícháme. Můžeme připepřit nebo přidat špetku mleté papriky, pomazánka pak má oranžový nádech a jednu další chuť navíc. Když ji mažeme na chleba nebo rohlíky či večku, můžeme ji dozdobit bylinkami nebo oříšky, ale to já už většinou nestihnu, jak se po ní zapráší. Tak si nechte chutnat! 

autor: dak

Související

  • Pomazánka z uzené makrely

    Když jsem byla malá, kupovali jsme domů uzenou makrelu za odměnu, tolik mým rodičům chutnala.

  • Škvarková pomazánka

    Na zimu je nejlepší se pěkně obalit, říkáme, když si hledáme výmluvy, proč se cpeme čokoládou nebo špekem.

  • Vylepšený domácí chléb

    Patřím k lidem, kteří jsou přesvědčeni, že upéct chleba je jedním z nejtěžších úkolů na světě. Je toho tolik, co se může pokazit!