Pomazánka z uzené makrely

Když jsem byla malá, kupovali jsme domů uzenou makrelu za odměnu, tolik mým rodičům chutnala.

Občas si na staré časy vzpomenu a taky ji pořídím, jenže jíst ji samotnou, to nějak není ono. Naštěstí se dá z uzené makrely lehce vyrobit moc dobrá a navíc i zdravá pomazánka.

1 uzená makrela

100 g čerstvého sýru

1 lžička hořčice

citrónová šťáva

sůl, pepř

Přestože samotná makrela je spíše tučná a neřadí se proto k nejzdravějším rybám, my to napravíme. Z uzené makrely stáhneme kůži a vybereme z ní maso tak, aby v něm nebyly žádné kosti. Rozmačkáme je v misce, kam přijdou další ingredience.

Připravíme si kostku čerstvého neochuceného sýry typu lučina, dále lžičku hořčice, sůl, pepř a citrón. Vymačkáme šťávu z poloviny citrónu a nabereme jednu lžíci – přidáme ji do misky a přidáme sýr a hořčici. Dobře rozmícháme a podle chuti dosolíme a opepříme.

Aby byla pomazánka opravdu co nejchutnější, nakrájíme si celozrnnou bagetu nebo krajíc čerstvého tmavého chleba. Namažeme a posypeme čerstvými bylinkami, nejlépe s pažitkou nebo jarní cibulkou, která jde k rybě nejlépe. Hodí se k dopolední i odpolední svačině nebo lehké večeři.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.