Vylepšený domácí chléb

Patřím k lidem, kteří jsou přesvědčeni, že upéct chleba je jedním z nejtěžších úkolů na světě. Je toho tolik, co se může pokazit!

Kvásek v lednici nepřežije, nebo kvásek nevzejde, těsto nevykyne, hotový bochník nenakyne, nebo se spálí!

Ale nemusí to tak být do nekonečně. Jednoho dne to vyjde a nám doma zavoní čerstvě upečený domácí bochník. Receptů na základní těsto, ať už pečeme z kvásku nebo z droždí, je všude habaděj, ale jedno mají společné – těsto se musí dobře a důkladně zpracovat.

Ingredience
  • Přísady do chleba:
  • cibulka na másle a kmíně
  • domácí škvarky
  • bylinky
  • ořechy
  • semínka

Kdo by chtěl těsto vylepšit, tady má tip od lektorky žďárského senior pointu Ivany Petrové: „My si kromě základního receptu můžeme vyrobit chleba s orestovanou cibulkou, to znamená, že ji orestujeme na másle s trochou kmínu a přidáme do těsta, chleba ovoněný cibulí je výborný. Potom můžeme do chleba použít ořechy, semínka nebo domácí škvarky nebo různé bylinky, takž je to potřeba vyzkoušet,“ říká.

Ivana Petrová doporučuje už mít namíchanou svoji oblíbenou směs, a při pečení chleba jí pokaždé jen trošku odebrat a těsto vylepšit.

„Já nejradši do základního těsta přidávám kromě ovesných vloček takovou směs ze semen – nejčastěji máme rádi dýňová semínka, slunečnicová a vlašské ořechy, takže takovouto směs ořechů můžete také vyzkoušet,“ dodává s úsměvem.

I kdyby se napoprvé chléb nepovedl, jako mně, příště už to určitě bude lepší a voňavý vylepšený pecen bude za odměnu.

autor: dak

Související

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.

  • Ředkvičkový salát s brambory

    Nejhorší únava je jarní únava ta u mě rozhodně nepřichází na jaře, ale v době, kdy se na jaro pořád ještě těšíme, ale tělo už je po zimě úplně vyřízené a bez energie.