Carachoux - francouzské odpalované věnečky

Vypadají jako věnečky, ale s pozoruhodně rozpraskanou krustou nahoře. Jsou to francouzské zákusky zvané carachoux. Od Anny Švomové, pro kterou není žádné pečení dost těžké, jsem zjistila, jaká cesta vede k těmto dokonale stejným zákuskům.

„Základem je odpalované těsto, ale nejdříve se musí začít tou krustičkou, která je nahoře. Ta se dělá ze stejného množství třtinového cukru, másla a polohrubé mouky. Udělá se husté těsto, které se rozválí mezi dvěma pláty pečicího papíru na tenkou placku, vykrájí se z toho kolečka a ta se strčí do mrazáku.“  

Ingredience
  • Na krustu
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • Na těsto:
  • 75 g vody
  • 75 g mléka
  • 60 g másla
  • 112 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 4 g cukru krupice
  • 150 g vajec (3 ks)

Teď je čas na odpalované těsto. Kuchařky většinou mají nějakou zkušenost s odpalovaným těstem, ty návody bývají podobné. „Voda, mléko, do toho se dá špetka cukru, špetka soli, do toho se dá máslo a to těsto se odpálí. A až se asi po dvou minutách to těsto nelepí na hrnec, tak se nechá zchladnout. Já to dělám ručně stěrkou, ale někdy i v robotu, zamíchají se do toho tři vajíčka.

„Podle velikostí koleček z prvního těsta se na plech udělají bochánečky a na ně se položí ta zmrzlá kolečka z prvního těsta,“ říká dále Anna, která si tento zákusek oblíbila proto, že díky kolečkům jsou pak i všechny bochánky stejně velké.

A teď pozor – Do trouby rozpálené na 240 stupňů se strčí plech s bochánky a trouba se okamžitě vypne. Za deset minut se znovu zapne, ale jen na 150 stupňů a peče se asi dvacet minut. Po dvaceti minutách těsto pěkně naskočí a krásně se udělá krustička.

Když jsou bochánky hotové, překrájí se, a dovnitř se plní různými náplněmi – pudinkovou, šlehačkou nebo třeba slaným karamelem – a k tomu si něco povíme zase někdy příště. Není to snadné pečení, ale výsledek vykouzlí na tváři obdivné uznání naprosto každému, kde je ochutná.

 

autor: dak

Související