Rychlá podmáslová buchta na plech
Receptů na rychlé koláče nebo buchty na plech jsou spousty – ta poslední, kterou jsem ochutnala, byla z podmáslí a posypaná kokosem. Návod na ni je opravdu velmi jednoduchý, stejně jako většina ostatních receptů i tady je to mouka, cukr, vajíčko, tuk, něco na zkypření těsta a něco pro jeho vláčnost.
- 3 sklenky polohrubé mouky
- 2 sklenky podmáslí
- 2 sklenky cukru krupice
- 1 vejce
- ½ sklenky oleje
- Poleva:
- cca 100 g čokolády
- 1 kelímek zakysané smetany
Lékárnice Dana Zažímalová, která tuhle buchtu upekla, doporučuje odměřovat úplně obyčejnými dvoudecovými skleničkami – a těsto je hned hotové. „Tři sklenky polohrubé mouky, do té mouky patří jedna lžička sody a třeba dvě lžíce kakaa, ale když nemáme kakao, tak ho tam dávat nemusíme, ale může se tam dát trochu citrónové kůry.
Potom dvě až tři sklenky, záleží na hustotě těsta, aby nebylo příliš řídké, protože potom je jak brousek, takže tak asi dvě sklenky podmáslí, dvě sklenky cukru krupice, půl sklenky oleje a jedno vejce.“
Těsto vylijeme na vymazaný plech a vysypaný hrubou moukou a upečeme. Po vychladnutí buchtu ozdobíme jednoduchou polevou a sypaným kokosem. Při rozpouštění polevy se dokonce můžeme zbavit starších nesnězených kousků čokolády.
„Nahoře je čokoláda, když vám zbydou třeba vánoční ozdoby. Čokoláda se rozpustí ve vodní lázni, přidá se tam zakysaná smetana, natře se na buchtu a posype kokosem,“ radí šikovná pekařka.
Související
-
Kakaová buchta s červenou řepou
Po kakaové buchtě, nejlépe nějaké rychlé, jednoduché na plech, bych se mohla utlouct, ale nikdy by mě nenapadlo do ní použít čtvrt kila zeleniny.
-
Čokoládová buchta s karamelem na plech
Zamíchat v míse pár věcí, vylít na plech a buchta je hotová. Takové recepty mám nejradši a ráda zkouším nové kombinace, jen když příprava zůstane podobně jednoduchá.
-
Jáhlová buchta s jablečným želé
Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.