Gratin Dauphinois – lahůdka, kterou milovali Daniel a Jiří Reynkovi díky francouzské mamince

Brambory s chutí česneku to je osvědčená kombinace. Zapečené dauphinejské brambory, které měli moc rádi Reynkovi z Petrkova, jsem získala od Lucie Tučkové. Ta zámeček v Petrkově spravuje a moc dobře zná tamní kuchyni.

Recept přivezla z Francie manželka Bohuslava Reynka a maminka Danielka a Jiřího Suzanne Rennaudová.  Hodí se na kterýkoli všední den jako oběd, nebo jako samostatná příloha.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • Máslo
  • Sůl, pepř

„Je to vlastně obyčejný recept. Vezmete na tenko nakrájených 800 gramů brambor. Nemusíte je předvařovat, jestli máte čas je dlouho zapékat. Jestli ne, tak je lehce na másle osmahněte a poduste, a potom po vrstvách dávejte do zapékací formy, osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a vrstvy opakujte. Ale než začnete skládat vrstvy, vezměte jeden stroužek česneku, ten mezi prsty rozmáčkněte, nebo si pomožte nějakou kuchyňskou pomůckou, a šťávou z toho česneku musíte tu formu vytřít. Teprve potom ji vymažte máslem nebo olejem a začněte po vrstvách klást brambor.  Ochucené brambory potom zalijte rozmíchaným půl litrem plnotučného mléka se čtvrtlitrem plnotučné smetany. Zapékáme 2,5 – 3 hodiny na 150 stupňů. Pokud jsme brambory předvařovali, tak zapékáme na 220 stupňů na půl hodiny, ale hlídejte, ať se to nepřipeče,“ radí Lucie. A rozhodně nezapomeňte na česnek!

autor: dak

Související