Gratin Dauphinois – lahůdka, kterou milovali Daniel a Jiří Reynkovi díky francouzské mamince
Brambory s chutí česneku to je osvědčená kombinace. Zapečené dauphinejské brambory, které měli moc rádi Reynkovi z Petrkova, jsem získala od Lucie Tučkové. Ta zámeček v Petrkově spravuje a moc dobře zná tamní kuchyni.
Recept přivezla z Francie manželka Bohuslava Reynka a maminka Danielka a Jiřího Suzanne Rennaudová. Hodí se na kterýkoli všední den jako oběd, nebo jako samostatná příloha.
- 800 g brambor
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany
- 1 stroužek česneku
- Máslo
- Sůl, pepř
„Je to vlastně obyčejný recept. Vezmete na tenko nakrájených 800 gramů brambor. Nemusíte je předvařovat, jestli máte čas je dlouho zapékat. Jestli ne, tak je lehce na másle osmahněte a poduste, a potom po vrstvách dávejte do zapékací formy, osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a vrstvy opakujte. Ale než začnete skládat vrstvy, vezměte jeden stroužek česneku, ten mezi prsty rozmáčkněte, nebo si pomožte nějakou kuchyňskou pomůckou, a šťávou z toho česneku musíte tu formu vytřít. Teprve potom ji vymažte máslem nebo olejem a začněte po vrstvách klást brambor. Ochucené brambory potom zalijte rozmíchaným půl litrem plnotučného mléka se čtvrtlitrem plnotučné smetany. Zapékáme 2,5 – 3 hodiny na 150 stupňů. Pokud jsme brambory předvařovali, tak zapékáme na 220 stupňů na půl hodiny, ale hlídejte, ať se to nepřipeče,“ radí Lucie. A rozhodně nezapomeňte na česnek!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.