Gratin Dauphinois – lahůdka, kterou milovali Daniel a Jiří Reynkovi díky francouzské mamince
Brambory s chutí česneku to je osvědčená kombinace. Zapečené dauphinejské brambory, které měli moc rádi Reynkovi z Petrkova, jsem získala od Lucie Tučkové. Ta zámeček v Petrkově spravuje a moc dobře zná tamní kuchyni.
Recept přivezla z Francie manželka Bohuslava Reynka a maminka Danielka a Jiřího Suzanne Rennaudová. Hodí se na kterýkoli všední den jako oběd, nebo jako samostatná příloha.
- 800 g brambor
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany
- 1 stroužek česneku
- Máslo
- Sůl, pepř
„Je to vlastně obyčejný recept. Vezmete na tenko nakrájených 800 gramů brambor. Nemusíte je předvařovat, jestli máte čas je dlouho zapékat. Jestli ne, tak je lehce na másle osmahněte a poduste, a potom po vrstvách dávejte do zapékací formy, osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a vrstvy opakujte. Ale než začnete skládat vrstvy, vezměte jeden stroužek česneku, ten mezi prsty rozmáčkněte, nebo si pomožte nějakou kuchyňskou pomůckou, a šťávou z toho česneku musíte tu formu vytřít. Teprve potom ji vymažte máslem nebo olejem a začněte po vrstvách klást brambor. Ochucené brambory potom zalijte rozmíchaným půl litrem plnotučného mléka se čtvrtlitrem plnotučné smetany. Zapékáme 2,5 – 3 hodiny na 150 stupňů. Pokud jsme brambory předvařovali, tak zapékáme na 220 stupňů na půl hodiny, ale hlídejte, ať se to nepřipeče,“ radí Lucie. A rozhodně nezapomeňte na česnek!
Související
-
Pečené brambory se slaninou
Brambory jsou skvělá příloha – nejen, že jsou rychle uvařené, ale dají se připravit na stovky způsobů – šťouchané, kaše, krokety, hranolky, nebo brambory zapečené.
-
Pečené brambory s česnekem a kmínovým olejem
Brambory se mohou jíst na tolik způsobů! Určitě i vy máte oblíbený ten svůj, možná k němu ale brzy přidáte i dnešní recept, který je plný chutí!
-
Pečené brambory s brynzou a slaninou
Při návštěvě u našich východních sousedů na Slovensku nebo kdekoli na ovčí farmě, se můžeme setkat s vynikajícím vynálezem z ovčího mléka – brynzou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.