Banánovo pekanové muffiny

Jsou vynikající na oslavy, narozeniny, školní svačiny i pro návštěvy – muffiny z banánového těsta s pekanovými ořechy a kusy čokolády jsem nedávno jedla právě na oslavě a musela jsem si vyžádat recept, jak byly skvělé.

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160 stupňů. Pak si připravíme košíčky z papíru, plech s otvory pro muffiny nebo silikonové formičky – celkem by množství těsta mělo vyjít na dvanáct muffinů.

Ingredience
  • 174 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 175 g tmavého třtinového cukru
  • 1-2 lžíce tmavého třtinového cukru na posypání
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 3 zralé banány
  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g čokolády (50-80% kakaa)
  • 100 g pekanových ořechů (polovina nakrájených na kousky)

Košíčky lehce vymažeme. V míse smícháme 174 gramů špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky. Přidáme dvě lžičky prášku do pečiva, půl lžičky sody a půl lžičky soli. V jiné míse prošleháme 2 velká vejce se 175 gramy tmavého třtinového cukru do jemné světlé pěny.

Opatrně vmícháme vidličkou rozmačkané tři banány, kelímek bílého jogurtu, tabulku tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa rozkrájenou na malé kousky a 50 gramů pekanových ořechů rovněž nakrájených na malé kousky. Na závěr po částech vmícháme připravenou mouku.

Těsto rozdělíme lžící do košíčků a ještě pocukrujeme třtinovým cukrem. Na každý muffin položíme dvě poloviny pekanového ořechu a necháme péct asi pětadvacet minut. Po vychladnutí jsou muffiny připravené k podávání. Připravte se na to, že od vás každý, kdo je ochutná, taky bude chtít recept. Tak ať se vám povedou a dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Borůvkové muffiny

    Kdybychom byli v Americe a přáli si k snídani borůvkové muffiny, bohatě by nám stačil jenom jeden. 

  • Jáhlové muffiny s rebarborou

    Uvaříme si jáhly s malou lžičkou soli. Je potřeba je vždycky v teplé vodě proprat, aby tam nezůstala ta jejich hořká pachuť.

  • Vajíčkové muffiny

    Máte hlad, nechcete mlsat, chcete dodržovat doporučení o porci zeleniny do každého jídla, a nevíte, co si dát?

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.