Lívance se špekem a flambovanými hruškami
Lívance jsou oblíbené hlavně u dětí, protože si je mohou do sytosti osladit. Pro dnešek mám ale lívance spíše pro dospělé, protože k nim bude špek a taky kvalitní whisky.
Jak to všechno jde dohromady, ví žďárský šéfkuchař z restaurace Grand Poppet František Šimon, který s tímto originálním receptem přišel.
- Na lívance:
- 10 lžic polohrubé mouky
- 1/4 kostky droždí
- 2 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- sůl
Do těsta na lívance rád přidává místo mléka jogurt nebo kefír, které je více nakypří, ale to už nám řekne sám. "Do lívanců patří klasicky mouka, mléko, já radši přidávám jogurt nebo kefír. Droždí a vejce.
- Na dip:
- brynza
- smetana
- sůl, pepř
- pažitka
Určitě nepřidávat cukr, jak jsou všichni zvyklí, ale spíše tročku soli, když je to na slano. Potom nejlépe, když se sežene trošku brynza, smetany, soli, pepře a nějaká bylinka.
- Na ozdobu:
- hruška
- třtinový cukr
- whisky
Můžeme přidat pažitku, ta to krásně osvěží. Z toho si umícháme dip. K tomu si nakrájíme tyrolský špek na nudličky, který si orestujeme na pánvičce do křupava. Osmažíme si lívance, ty potřeme dipem a posypeme tím špekem," radí kuchař.
A kam se nám ztratila zmiňovaná whisky, kterou jsme slibovali dospělým strávníkům? Najdeme ji na flambovaných hruškách, které tento dezert chuťově završí.
"Bokem zvlášť si nakrájíme na kostičky hrušky, čerstvé jsou lepší než kompotované, Přidáme k nim trošku třtinového cukru. Ten pustí trošku šťávy. Zlehka je oflambujeme v nějaké kvalitní whisky nebo v rumu, a tím to celé ozdobíme."
Je hotovo – lívance mohou být i kulinářsky velmi zajímavé a netradičně ochucené – brynzou, špekem, bylinkami a flambovaným ovocem.
Související
-
Podmáslové lívance
Když člověka honí mlsná, hodí se mít v zásobě několik receptů na rychlou sladkost. Lívance jsou docela rychle hotové, a navíc mohou být jako hlavní chod.
-
Lívance s karamelem
Některé celosvětové svátky jsou prostě báječné – například dnes je ve světovém kalendáři Pancake day – tedy den lívanců a palačinek.
-
Dýňové lívance
Palačinky k večeři žadoní děti každou chvíli. Nejraději mají ty klasické, tenké potřené džemem nebo posypané cukrem se skořicí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.