Lívance se špekem a flambovanými hruškami

Lívance jsou oblíbené hlavně u dětí, protože si je mohou do sytosti osladit. Pro dnešek mám ale lívance spíše pro dospělé, protože k nim bude špek a taky kvalitní whisky.

Jak to všechno jde dohromady, ví žďárský šéfkuchař z restaurace Grand Poppet František Šimon, který s tímto originálním receptem přišel.

Ingredience
  • Na lívance:
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 1/4 kostky droždí
  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • sůl
  •  

Do těsta na lívance rád přidává místo mléka jogurt nebo kefír, které je více nakypří, ale to už nám řekne sám. "Do lívanců patří klasicky mouka, mléko, já radši přidávám jogurt nebo kefír. Droždí a vejce.

Ingredience
  • Na dip:
  • brynza
  • smetana
  • sůl, pepř
  • pažitka

Určitě nepřidávat cukr, jak jsou všichni zvyklí, ale spíše tročku soli, když je to na slano. Potom nejlépe, když se sežene trošku brynza, smetany, soli, pepře a nějaká bylinka.

Ingredience
  • Na ozdobu:
  • hruška
  • třtinový cukr
  • whisky

Můžeme přidat pažitku, ta to krásně osvěží. Z toho si umícháme dip. K tomu si nakrájíme tyrolský špek na nudličky, který si orestujeme na pánvičce do křupava. Osmažíme si lívance, ty potřeme dipem a posypeme tím špekem," radí kuchař.

A kam se nám ztratila zmiňovaná whisky, kterou jsme slibovali dospělým strávníkům? Najdeme ji na flambovaných hruškách, které tento dezert chuťově završí.

"Bokem zvlášť si nakrájíme na kostičky hrušky, čerstvé jsou lepší než kompotované, Přidáme k nim trošku třtinového cukru. Ten pustí trošku šťávy. Zlehka je oflambujeme v nějaké kvalitní whisky nebo v rumu, a tím to celé ozdobíme."

Je hotovo – lívance mohou být i kulinářsky velmi zajímavé a netradičně ochucené – brynzou, špekem, bylinkami a flambovaným ovocem.

autor: dak

Související

  • Podmáslové lívance

    Když člověka honí mlsná, hodí se mít v zásobě několik receptů na rychlou sladkost. Lívance jsou docela rychle hotové, a navíc mohou být jako hlavní chod.

  • Lívance s karamelem

    Některé celosvětové svátky jsou prostě báječné – například dnes je ve světovém kalendáři Pancake day – tedy den lívanců a palačinek.

  • Dýňové lívance

    Palačinky k večeři žadoní děti každou chvíli. Nejraději mají ty klasické, tenké potřené džemem nebo posypané cukrem se skořicí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.