Bulharská banica

Když jsem se doslechla o typickém bulharském jídle, kterému se říká banica, myslela jsem, že to je něco naprosto neznámého.

Ukázalo se ale, že v některých částech balkánského poloostrova stejnému jídlu říkají burek. I když, ono je to vlastně složitější – burek se jí v Turecku, Srbsku, Bosně a Hercegovině, v Albánii i v Bulharsku a může být plněný kde čím.

Ingredience
  • 1 balení filo těsta nebo listového těsta
  • 300 g balkánského sýra
  • 2–3 polévkové lžíce bílého jogurtu
  • 4 vejce
  • špetka jedlé sody
  • olej (na vymazání formy)

Banica vypadá stejně – stočené plněné listové těsto, ale je plněná balkánským sýrem. Banica by se měla dělat z listového těsta bulharského typu, kterému se říká filo těsto. Pokud znáte obchod, kde prodávají speciality řecké nebo bulhraské kuchyně, asi ho seženete, ale vůbec ale nebude vadit, když použijeme naše běžné listové těsto.

Pak budeme potřebovat 30 dkg balkánského sýra, bílý jogurt, vajíčka, jedlou sodu a olej nebo máslo.

Postup, jak dělají banicu u nich doma, nám pověděla Diana Pavlíčková: „Je to banica, bulharský recept a je to štrůdl z listové těsto s balkánským sýrem. To si buď uděláte štrůdlové těsto, to děláme doma my, nebo si koupíte listové těsto. Smícháte si balkánský sýr s vajíčkem, můžete přidat trochu jogurtu nebo tvarohu a špetku sody a uděláte si tekutější náplň. Natřete na těsto a smotáte jako štrůdl. My jsme posypali sezamovými semínky a ozdobili bazalkou,“ popisuje amatérská pekařka.

Když upečeme banicu jako náš rovný štrůdl, nic se nestane, originál by ale měl být smotaný do šneka. V každém případě je to ohromná dobrota a je skvělé, že se můžeme nechat od našich jižních sousedů inspirovat, i když třeba naše ingredience budou trošičku jiné.

autor: dak

Související

  • Polenta pečená a smažená

    Polenta je kukuřičná kaše populární hlavně a především v Itálii, kde se velmi často podává jako příloha.

  • Foccacia s rajčaty a rozmarýnem

    V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.

  • Chlebíčky po baskicku

    Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.