Polenta pečená a smažená
Polenta je kukuřičná kaše populární hlavně a především v Itálii, kde se velmi často podává jako příloha.
Návod na uvaření polentové kaše už jsme si dávali. Polentu ale zdaleka nemusíme jíst jen v podobě kaše, protože když už si jednou instantní kukuřičnou polentu rozvaříme doměkka, máme spoustu dalších možností, co s ní udělat dál. Třeba zapéct.
Když ji ještě teplou rozdělíme do zapékacích misek, promícháme s máslem a posypeme sýrem, který se roztéká, máme za dalších deset minut přípravy lahůdku, která ani nepotřebuje na talíři maso
Další možnost je nechat polentu ztuhnout ve vymazaném pekáčku. Vybereme takovou velikost, aby byla vrstva polenty vysoká asi dva centimetry. Pak necháme v ledničce do druhého dne, kdy hmotu nakrájíme nožem nebo vykrajovátky. Můžeme zvolit různé tvary, široké tyčinky, kolečka i čtverečky a dál znovu zapéct se zeleninou, šunkou, houbami či několika druhy sýrů.
Polenta je ale vynikající také osmažená v oleji na pánvi dozlatova. Chutná i z grilu, kdy necháme nakrájené kousky ztuhlé polenty opéct a doplnit jimi další grilované dobroty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.