Bruschetta. Italové si na ní pochutnávají už od 15. století

V Itálii byste se mohli s bruschettou setkat v podobě předkrmu, ale podává se i jako snídaně. A kdo ji jednou ochutná, nezapomene. Stejně jako já asi nikdy nezapomenu na nadšený výkřik jednoho kamaráda, když kdysi dávno poprvé ochutnal tuto italskou dobrotu. MMMM, bruschetta!

Všichni jsme se rozesmáli, ale každý z nás mu rozuměl. Opečený chléb s rajčaty, bazalkou a mozzarellou je prostě neuvěřitelně dobrý, což se dá odvodit i z faktu, že si na něm v Itálii pochutnávají už od 15. století.

Ingredience
  • 4 plátky chleba
  • Panenský olivový olej
  • 300 g cherry rajčat
  • 100 g mozzarelly
  • Sůl
  • Bylinky – oregano, tymián, bazalka

Pěstitelé olivového oleje se na podzim setkávají na ochutnávkách čerstvě vylisovaného panenského olivového oleje – a ten vytírají bílým chlebem opečeným na ohni.

A právě to jsou dvě základní ingredience pro bruschettu. Jednak plátky chleba – je celkem jedno, jestli použijete toustový chléb světlý, tmavý, nebo obyčejný kmínový, fungují všechny. Tou druhou surovinou je pak olivový olej – říká se, že právě na jeho kvalitě závisí chuť bruschetty, tedy čím kvalitnější, tím lepší.

Chleba potřeme z každé strany olejem a opečeme na grilu, grilovací nebo obyčejné pánvi dozlatova. Stejně tak opečeme zlehka i cherry rajčátka. Když jsou hotová, rozdělíme je na chleby a ke každému přidáme kousek mozzarelly. Nejvhodnější jsou na to třešinky, nebo jedna větší rozkrájená mozzarella.

Na závěr dochutíme bylinkami. Skvělá je směs italských bylinek v mlýnku, ale ještě lepší jsou čerstvé lístky tymiánu, oregana a především bazalky. Podáváme ještě teplé a možná i vy nakonec řeknete MMM, bruschetta!

autor: dak

Související

  • Banánový chleba

    Banány máme doma každý den, bez této nejrychlejší svačinky, která doplňuje cukry, se neobejdu.

  • Rychlovka z chleba, vajíček a česneku

    Dnes mám pro vás výborný tip, který můžeme využít jako jakékoli jídlo během dne – snídani, oběd, i večeři – záleží, kdy máte chuť vběhnout do kuchyně a pustit se do vaření.

  • Doma pečený podmáslový chleba

    Co dělají maminky na mateřské dovolené? Mají tolik času, že si ho klidně mohou dovolit věnovat i pečení domácího chleba. Ověřila jsem si to u naší kolegyně Andrey K...