Slaninový džem podle Veroniky Doškové

Není možné, tohle prostě není možné, řekne si každý po ochutnání malé porce úžasné chuti vedle steaku, nebo na chlebíčku, jednohubce, nebo zamíchané v těstovinách společně se špenátem či polníčkem.

Ano, takhle funguje slaninový džem na chuťové pohárky – je v něm směs všech základních chutí – slané, sladké, kyselé i hořké, a proto se hodí téměř ke všemu. Mistrovsky jej umí uvařit Veronika Došková z jihlavské Gurmandie, centra kuchařských kurzů, a neváhala se podělit o recept.

Ingredience
  • 600g slaniny nakrájené na tenké plátky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 125 ml jablečného octa
  • 100g třtinového cukru
  • 60ml javorového sirupu
  • 50ml bourbonu nebo koňaku
  • 180ml silné černé kávy
  • 0,5 lžičky pepře

K základní dávce potřebujeme 600 gramů dobré slaniny. „Slanina nakrájená na tenké nudličky se osmaží, vyndá se z toho tuku, co se vypeče a na něm se osmahne cibulka, pak se to zasype třtinovým cukrem, který se nechá zkaramelizovat. Pak se to zalije jablečným octem, který se nechá odpařit, aby zmizela ta ostrost. Pak se tam přidá káva normálně udělaná z presovače nebo rozpustná. Javorový sirup a bourbon, a nechá se to vařit asi tak dvě hodinky, aby to zhoustlo. Ale pak když to vychladne, tak už to zhoustne úplně,“ popisuje Veronika všechny potřebné ingredience do receptu.

A přidává pár tipů, kam se slaninovým džemem: „Na chlebíčky, dá se to i ke steakům, do burgerů, a tak dále.“

Slaninový džem můžeme promíchat s haluškami, na pečivu ho zkombinovat s kouskem sýra brie. „Je to džem, proto je i sladký. Ale právě že ta přeměna všech chutí tam udělá to, že je to návykové,“ usmívá se skvělá kuchařka.

Tomu se dá snadno věřit, a recept přímo láká k vyzkoušení.

autor: dak

Související

  • Fíkové čatní

    Čatní je hustá omáčka, která se dá uvařit téměř z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny. Název zní indicky a skutečně je to příloha, která z Indie pochází.

  • Dýňovo - jablečné čatní

    Slaná omáčka se špetkou sladké i ostré chuti, která má v kuchyni mnoho využití, to je vynikající dýňovo - jablečné čatní. Jak na jeho výrobu nám řekne propagátorka ...