Studená okurková polévka

Léto přináší teplé i horké dny. V těch horkých potřebujeme osvěžit, a rádi sáhneme po chladném osvěžujícím chodu.

V jižních státech, především na Balkáně si oblíbili studenou polévku z okurek a tučného vychlazeného jogurtu. Občas se s tímto neobvyklým chodem můžeme setkat i u nás – třeba na různých festivalech u stánků s originálním občerstvením.

Ingredience
  • 2 okurky
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • Nasekaný čerstvý kopr
  • máta
  • sůl, pepř
  •  
  • Na ozdobu:
  • rajčátka s petrželí

Okurková polévka, jakou připravila Zuzana Čermáková z cateringu Od potoka, může být skvělým obědem, večeří i svačinou. "Dělala jsem ji v mixéru a je v ní syrová okurka, kopr, hodně tučný řecký jogurt, trochu máty, voda na rozředění na potřebnou konzistenci, sůl, česnek, pepř. Všechno se to rozmixuje dohladka tak, jak člověk potřebuje a ještě to nahuru zdobíme salátem z rajčat a sekanou petrželkou," prozrazuje Zuzana.

Kromě toho, že taková studená polévka osvěží, má ještě další výhodu. Zeleninu jíme syrovou, proto obsahuje víc vitaminů a minerálů. Navíc okurka v sobě má až 90 % vody, takže osvěží, zavodní a nepřidává kalorie. Kopr do kombinace s okurkou patří, máta jen už jen třešnička na dokonání skvělé letní chuti.

autor: dak

Související

  • Těstoviny s mozzarellou a okurkou

    Dnes mám pro vás rychlovku, navíc to bude velice osvěžující pokrm. Inspirovala mě k němu naše mládež. Když nemáte volno celé léto, jako vaši potomci, musíte se jim ...